Τσιρώνης: «Στόχος να παράγουν οι κτηνοτρόφοι το ρεύμα που καταναλώνουν»

Τσιρώνης: «Στόχος να παράγουν οι κτηνοτρόφοι το ρεύμα που καταναλώνουν»

Aυτονόητη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης τη στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν και οι παραγωγοί.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Γιώργο Τράγκα και στο Ράδιο Παραπολιτικά, «το πιο σημαντικό είναι να παράγουμε ενέργεια και από άλλες πηγές, όπως την αιολική, την ηλιακή, τη γεωθερμική, το βιοαέριο κλπ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι κτηνοτρόφοι να αυτοπαράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε! Στη Γερμανία πάνω από το 20% της ενέργειας προέρχεται από άλλες πηγές. Για τη χώρα μας, που έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στραφούμε στις εναλλακτικές πηγές, κάτι που έχουμε ήδη δρομολογήσει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και την πώληση της ΔΕΗ, ο κ. Τσιρώνης σχολίασε ότι «η σεναριολογία κάνει μεγαλύτερο κακό ακόμα και από τα ίδια τα μνημόνια». «Αυτά είναι ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας και αυτοί που τα επαναφέρουν δεν το κάνουν μόνο για τις εντυπώσεις. Κύκλοι του ΔΝΤ και της αντιπολίτευσης, τα βάζουν στο τραπέζι εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Αν αναζητήσουμε την πρόταση πώλησης επί ΝΔ, θα διαπιστώσουμε ότι ένα υδροηλεκτρικό φράγμα πουλιόταν στη λογιστική του αξία. Δηλαδή μηδέν. Χωρίς να προσμετρηθούν οι αξίες του νερού και της παρόχθιας γης, που αν αξιοποιηθεί τουριστικά αποτελεί χρυσορυχείο», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη ψήφιση των 3.6 δις, ο κ. Τσιρώνης, σημείωσε: «Ακόμη μια ερώτηση στη βάση ενός σεναρίου. Δεν έχουμε δει καν τα αντίμετρα. Η λογική λέει ξεφορτώνω παλιά υψηλότοκα ομόλογα με νέα χαμηλότοκα. Αυτοί που σε δανείζουν θέλουν να ξέρουν πως θα τα ξεπληρώσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, το ζητούμενο είναι να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα γίνει, αλλά μέχρι τότε η ελληνική οικονομία πρέπει να επιμείνει στο στόχο της, που είναι η στροφή στον πρωτογενή τομέα και στη βιώσιμη παραγωγή. Είναι ενθαρρυντικό που νέοι άνθρωποι έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε ανθρώπους να χτίσουμε την Ελλάδα,  καθώς επίσης έχουμε και πλεόνασμα επιστημόνων. Ο πρωτογενής τομέας δεν στηρίζεται τόσο στα μεροκάματα, αλλά στις μικρές επιχειρήσεις και φυσικά στους συνεταιρισμούς, όπου οι δυνατότητες είναι μεγάλες».