Γ. Τσιρώνης: Θέλουμε νέους υγιείς συνεταιρισμούς

Βιολογικά, γεωγραφικές ενδείξεις και ζωικά στις αρμοδιότητες Τσιρώνη

«Η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει και αν δώσουμε το στίγμα αυτό στην παραγωγική δραστηριότητα, θα κάνουμε διάσημα σε όλον τον κόσμο τα μοναδικά και ποιοτικά προϊόντα μας» δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής παρουσία του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. 

Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, υπογράμμισε ότι το οικολογικό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας, μπορεί να απογειώσει την γεωργία.

Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί όταν είναι οργανωμένοι σε νέα, υγιή και επιχειρηματική βάση.

Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία υπογράμμισε: «Έχουμε γνώσεις για την κτηνοτροφία και τα δάση. Η κτηνοτροφία στην χώρα μας είναι εκτακτική. Πρέπει να πάει κόσμος να δραστηριοποιηθεί στα βουνά, μπορούμε να έχουμε εξαιρετική ανάπτυξη». 

Αναλυτικά ο κ. Τσιρώνης ανέφερε:

Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σε αυτό το νευραλγικό πόστο. Έρχομαι από ένα υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι οι λέξεις κλειδιά. Οι λέξεις που κάποτε ακούγονταν σαν κάτι ξενικό, σήμερα  όμως ξέρουμε ότι είναι ζωτικά σημεία της αγροτικής ανάπτυξης..

Φεύγοντας από εκεί είπα μια φράση που πιστεύω και θα την πω και εδώ. Η προστασία του Περιβάλλοντος συμφέρει. Οι παππούδες μας το έκαναν απλά αυτό. Πως; Ξέρανε τι σημαίνει αγρανάπαυση χωρίς να τους το πει κανένας επιστήμονας. Ξέρανε τι σημαίνει αειφορική αλιεία, ξέρανε τι σημαίνει να προστατεύεις αυτό που σε θρέφει. Ξεφύγαμε κάποιες φορές, όχι ως χώρα μόνο, αλλά ως παγκόσμια οικονομία από αυτή την κατεύθυνση. Γίνανε λάθη. Τα λάθη αυτά πλέον επανεξετάζονται.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ο ήλιος της, η μοναδική γη της και η τεράστια βιοποικιλότητα, έχουμε εκπληκτικά προϊόντα. Έχουμε και πάρα πολλά στοιχήματα. Αυτό το ξέρουμε. Έχουμε πάρα πολύ δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Είμαστε αποκομμένοι από άλλες μεγάλες αγορές λόγω γεωπολιτικής κατάστασης και δεν έχει αυτό καμία σχέση με τον παραγωγό μας. Έχουμε μικρούς κλήρους. Αυτά όμως όλα σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας μπορεί να έχουν λύση.

Ξέρουμε τι σημαίνει καθετοποίηση παραγωγής, είδαμε τα παλιά λάθη των προηγουμένων δεκαετιών, της μορφής των συνεταιρισμών,  αλλά το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να είναι παρόν. Βλέπω άλλες χώρες που το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, με άλλη μορφή πλέον, όχι την παλιά. Με τη μορφή της επιχειρηματικότητας, της καθετοποίησης, της μεταποίησης. Σημαντικά ζητήματα.

Ξέρουμε πια, γνωρίζουμε για την αειφορική χρήση του νερού, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να μας κοστίζει πανάκριβα, ακόμα και η ενέργεια για να βγάλεις το νερό, πόσο μάλλον που υπονομεύεται ο πόρος.

Έχουμε πάρα πολλές γνώσεις για τη συμβολαιακή γεωργία. Έχουμε πάρα πολλές γνώσεις για την αειφορία των δασών μας. Θυμίζω ότι η δική μας κτηνοτροφία είναι εκτατική. Συμπωματικά το ίδιο είχαμε πει όταν είχαμε αναλάβει μαζί με τον Βαγγέλη τον Ιανουάριο του 2015. Αλλά η εκτατική κτηνοτροφία σε εμάς, αν καταφέρουμε –και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με άλλα Υπουργεία- να αναβιώσουμε τους ορεινούς μας οικισμούς, να πάει κόσμος στα βουνά, να ζήσει στα βουνά, να έχει ποιότητα και ευμάρεια ζωής, νομίζουμε ότι αν πάει ο κόσμος εκεί, θα έχουμε εξαιρετική ανάπτυξη, από προϊόντα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Άρα το οικολογικό αποτύπωμα στην αγροτική μας παραγωγή που είναι ο  πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είναι ο πιο θεμελιώδης πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, το μεγαλύτερο στρατηγικό μας πλεονέκτημα κατά την ταπεινή μου γνώμη που είναι ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα και από τον τουρισμό. Νομίζω ότι αυτό το αποτύπωμα το ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει, αν το βάλουμε και δώσουμε και αυτό το στίγμα και σε αυτήν εδώ την παραγωγική δραστηριότητα, όπως και σε άλλες πρέπει να το δώσουμε, στη βιομηχανία και αλλού, νομίζω ότι μπορούμε να απογειώσουμε τη γεωργία μας, και να κάνουμε τα προϊόντα μοναδικά, διάσημα, πολύτιμα σε όλες τις αγορές και φυσικά και στο ράφι της Ελληνίδας και του Έλληνα καταναλωτή. Αν και εκεί δημιουργηθούν καινούργιες δομές που είναι βέβαια και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να δίνουν το προϊόν κατευθείαν στο ράφι της νοικοκυράς,  βελτιώνοντας και το εισόδημα του παραγωγού και την τιμή στην νοικοκυρά.

Αυτές είναι οι πρώτες ιδέες.  Να τονίσω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που είναι πλάι μου ένας από τους ανθρώπους που ξέρει τη γεωργία, νομίζω ζήτημα να υπάρχουν πέντε άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, ίσως λέω και πολλούς, που να ξέρουν τη γεωργία όπως την ξέρει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πιστεύω ότι εμείς δίπλα του θα μάθουμε πρώτα απ΄ όλα, πρώτα θα μάθουμε, θα μάθουμε και από εσάς, θα μάθουμε από τους αγρότες μας και αφού μάθουμε πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αποδώσουμε και θα είμαστε αντάξιοι διάδοχοι  του Μάρκου ο οποίος νομίζω έκανε εξαίρετο έργο, πολύ σεμνό και πάρα πολύ σημαντικό. Για εμάς όμως που ξέρουμε από κοντά τη γεωργία λόγω της ιδιότητας των οικολόγων, ξέρουμε ότι ο Μάρκος αφήνει πολύ βαριά παρακαταθήκη και θέλουμε να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές του. Ευχαριστούμε Μάρκο.