Γιάννης Τσιτσιλίδης: Τριπλασιασμός του ζωικού κεφαλαίου με γενετική βελτίωση και τεχνολογία

Γιάννης Τσιτσιλίδης: Τριπλασιασμός του ζωικού κεφαλαίου με γενετική βελτίωση και τεχνολογία
Τριπλασίασε το ζωικό του κεφάλαιο με γενετική βελτίωση και τεχνολογία

Ηεμπειρία, η σκληρή δουλειά, η καινοτομία και το τρίπτυχο «γενετική βελτίωση –  καλό περιβάλλον διαβίωσης των ζώων – σωστή διατροφή» ήταν για τον Γιάννη Τσιτσιλίδη τα μέσα για να τριπλασιάσει το ζωικό του κεφάλαιο και να εκσυγχρονίσει τη μονάδα του με σύγχρονες τεχνολογίες και μηχανήματα. «Πριν από την κρίση, ένας κτηνοτρόφος μπορούσε να επιβιώσει κυνηγώντας προγράμματα και επιδοτήσεις. Σήμερα, χρειάζεται μυαλό, καινοτομία, νέες τεχνολογίες και, πάνω από όλα, αγάπη για το κτηνοτροφικό επάγγελμα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης, ο οποίος προέρχεται από τον Νομό Σερρών και ασχολείται με το κτηνοτροφικό επάγγελμα από παιδί.

Γενετική βελτίωση

Όταν το 2002 ο 20χρονος Γιάννης ανέλαβε την κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειάς του, πήρε από τον πατέρα του 60 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Σήμερα, διαθέτει 180 αγελάδες και 1.000 στρέμματα για την παραγωγή ζωοτροφών μαζί με μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα που διαθέτει μηχανήματα ικανά να ενημερώνουν τον Γιάννη για την κατάσταση των ζώων του. «Το πρώτο πράγμα που έκανα, όταν ανέλαβα τη μονάδα, ήταν να πάω στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και να μάθω την τεχνική της σπερματέγχυσης. Η διαδικασία αυτή με βοήθησε να επιλέξω ταύρους που θα έδιναν τα καλύτερα παράγωγα. Ωστόσο, η τεχνητή γονιμοποίηση δεν σου δίνει από τη μία μέρα στην άλλη την καλύτερη και πιο βελτιωμένη γενιά. Χρειάζεται να τη βελτιώνεις κάθε φορά, ώστε να καταλήξεις στο καλύτερο αποτέλεσμα. Η πρακτική αυτή, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλε, ώστε μέσα σε 15 χρόνια να αποκτήσω τις τριπλάσιες αγελάδες από αυτές που μου έδωσε ο πατέρας μου, οι οποίες έχουν αυξημένη παραγωγικότητα, καθώς είναι βελτιωμένες γενετικά».

Σύγχρονη μονάδα

Το τρίπτυχο του Γιάννη περιλαμβάνει, επίσης, τις υποδομές και το περιβάλλον σταβλισμού και διαβίωσης των ζώων που παίζουν ρόλο στην παραγωγικότητα των αγελάδων του. Για τον λόγο αυτόν, επέλεξε ένα σύγχρονο αρμεκτήριο με προηγμένα συστήματα, που του εξασφαλίζουν ενημέρωση για την κατάσταση μηρυκασμού και οίστρου των ζώων του. «Για μια μονάδα παραγωγής γάλακτος, η καρδιά του στάβλου είναι το αρμεκτήριο. Επομένως, έψαξα για τις καλύτερες εταιρείες που θα μπορούσαν να μου παρέχουν συστήματα που κάνουν την καλύτερη δουλειά. Επίσης, χρησιμοποιώ ένα μηχάνημα που μετράει τον μηρυκασμό κάθε αγελάδας, πόσο δηλαδή επί τις εκατό έχει μηρυκαστεί ένα ζώο. Συγκεκριμένα, μπορώ να δω αν έχει καλό μηρυκασμό, αν το στομάχι βρίσκεται σε αδράνεια, αν έχει πάει για φαγητό, πόσες ώρες τρώει και πόσες ώρες μηρυκάζει. Αν τα στοιχεία δεν είναι καλά, ελέγχω το ζώο που φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Επίσης, χρησιμοποιώ ένα άλλο σύστημα, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο περιλαίμιο κάθε αγελάδας και το οποίο μετράει την κινητικότητα κάθε ζώου. Με ειδοποιεί στο κινητό μου ποιο ζώο βρίσκεται σε οίστρο, ώστε να γνωρίζω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει η σπερματέγχυση. Αυτά είναι μερικά από τα εργαλεία που μας έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω», τονίζει ο Γιάννης.

Παραγωγή ζωοτροφών

Το τρίπτυχο επιτυχίας συμπληρώνεται με την παροχή ποιοτικής και ισορροπημένης διατροφής στα ζώα του. Ο Γιάννης καλλιεργεί καλαμπόκι, ενσιρώματα και τριφύλλι σε 1.000 στρέμματα, παράγοντας το 70% των ζωοτροφών από τη συνολική ποσότητα που χρειάζονται τα ζώα του. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «το να παράγω τις δικές μου ζωοτροφές, μου εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της τροφής, καθώς βάζω τους σπόρους που θέλω εγώ και ακολουθώ τις διαδικασίες που θεωρώ εγώ πιο κατάλληλες για τα ζώα μου. Η ποιοτική διατροφή, όμως, σημαίνει και ισορροπημένη διατροφή. Δεν πρέπει, δηλαδή, να δίνεις στο ζώο ό,τι έχεις, αλλά ό,τι χρειάζεται». Ο 36χρονος κτηνοτρόφος από το 2011 συνεργάζεται με τη σερραϊκή βιομηχανία γάλακτος «ΚΡΙ-ΚΡΙ», στην οποία και δίνει το γάλα του.

Προβλήματα

Η σκληρή δουλειά του Γιάννη, η προσπάθεια και οι επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό τον οδήγησαν να διαθέτει σήμερα όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη τόσο για έναν κτηνοτρόφο που έχει μια στημένη επιχείρηση όσο και για κάποιον που ξεκινάει τώρα: «Κάποτε λέγαμε πως χρειάζεται οι γαλακτοβιομηχανίες να μας δώσουν μεγαλύτερη τιμή για το γάλα μας, σήμερα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αποτρεπτικό παράγοντα για να μπει κάποιος στον κτηνοτροφικό τομέα αποτελεί η υψηλή φορολογία, λόγω της οποίας το καθαρό κέρδος για έναν κτηνοτρόφο είναι μειωμένο». Ακόμη ένα πρόβλημα που  αναφέρει ο Γιάννης είναι πως υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς είναι λίγοι εκείνοι που δέχονται να εργαστούν παρά τον αυξημένο μισθό που δίνεται.