Β. Κόκκαλης: Μέσα από τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών θα επιτευχθεί η μείωση του κόστους καλλιέργειας

Κόκκαλης στη βουλή για το αγροτικό: Υπηρετήσατε για δεκαετίες πολιτικές εύκολου δανεισμού και σπατάλης

Για τα θέματα των νέων του αρμοδιοτήτων μίλησε στην «ΥΧ» ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Παρουσιάζοντάς μας τις προθέσεις του σχετικά με τη μείωση του κόστους καλλιέργειας, τόνισε ότι η ΚΥΑ που αναμένεται και αφορά το πλαίσιο της συγκρότησης των ομάδων παραγωγών προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των αγροτών, που επί χρόνια αποτελεί αίτημα μεγάλης μερίδας των Ελλήνων παραγωγών, προκειμένου να εφαρμόζουν νέες καλλιεργητικές που προστάζει η νέα εποχή, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε: «Θέλουμε νέο και άρτια εκπαιδευμένο δυναμικό στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Η βούληση αυτή γίνεται πράξη μέσω της δράσης για Νέους Γεωργούς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020)».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, εξέφρασε την επιθυμία «να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι για να πετύχουμε το δίκαιο και το εφικτό» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε τους αγρότες δίπλα μας, θέλουμε να μάθουμε από αυτούς, γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Θέλουμε τις ομάδες παραγωγών να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στον πρωτογενή τομέα».

 

Με δεδομένο ότι στις αρμοδιότητές σας έχει περιέλθει το κομμάτι της φυτικής παραγωγής, τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για μια σειρά από βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως: α) βαμβάκι, β) αμπελοκαλλιέργεια, γ) δημητριακά, δ) φρούτα και κηπευτικά;

Τα βασικά αγροτικά προϊόντα αποτελούν τα κατεξοχήν εργαλεία για την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η έκταση της Ελλάδας, η γεωμορφολογία και ο μικρός κλήρος είναι στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Άρα, οφείλουμε να δράσουμε στοχευμένα για να αλλάξει η νοοτροπία του παράγουμε περισσότερα, με το να παράγουμε ποιοτικά, εάν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Οι αγρότες, μένοντας προσηλωμένοι στην υψηλή ποιότητα, αυξάνουν την τιμή των προϊόντων τους και καθιστούν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους.

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την οργάνωση της παραγωγής και την εξασφάλιση επιθυμητών τιμών είναι η αποτελεσματική λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων μεταξύ παραγωγών – μεταποιητών και η δημιουργία τους για τα προϊόντα που δεν υφίστανται.

Ένα από τα σημαντικότερα –αν όχι το σημαντικότερο– προβλήματα της ελληνικής γεωργίας έχει να κάνει με τα αυξημένα κόστη στις εισροές που οδηγεί σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας, αλλά και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των πολιτικών ηγεσιών που έχουν περάσει από ΥΠΑΑΤ ότι θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. μείωση του κόστους), δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος. Ποια είναι η θέση σας και πώς θα κινηθείτε;

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναμένεται και αφορά το πλαίσιο της συγκρότησης των ομάδων παραγωγών, προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), υπάρχουν κίνητρα για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών. Οι ομάδες παραγωγών επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας λόγω της αυξημένης αποτελεσματικότητας στη χρήση των πόρων. Με απλά λόγια, όταν μια ομάδα παραγωγών θα διαπραγματευτεί για την αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, εργαλείων κ.λπ., θα είναι σε θέση να μειώσει την τιμή λόγω του ύψους των παραγγελιών. Παράλληλα, μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους με μικρότερο αριθμό τρακτέρ και εργαλείων, ενώ μπορούν ευκολότερα να δημιουργήσουν αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να μπορούν να κρατήσουν το προϊόν τους και να το εμπορευτούν σε πιο συμφέρουσα χρονικά στιγμή.

Η καθετοποίηση της παραγωγής με τη συμμετοχή της ομάδας παραγωγών σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα μετατρέπει τους παραγωγούς σε επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είναι πλέον στο έλεος του εμπόρου, αλλά έχουν πραγματικά στα χέρια τους την τύχη της παραγωγής για την οποία κόπιασαν και διεκδικούν για αυτή την τιμή που θεωρούν ότι της αξίζει. Η εικόνα του σύγχρονου, απογαλακτισμένου από τις επιδοτήσεις, αγρότη είναι εκείνη που αξίζει για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υ­λικού, η Ελλάδα είναι έντονα εισαγωγική. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει; Έχετε κάποιο σχέδιο;

Ο πλούτος των ελληνικών ποικιλιών είναι απροσδιόριστος. Υπάρχει λαμπρό μέλλον για την ανάδειξη και την αξιοποίησή τους, ειδικά υπό την επίδραση της έντονης αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών. Οι τοπικές ποικιλίες προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της μοναδικότητάς τους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών χάρη στην προσαρμογή τους στην περιοχή καλλιέργειας. Οι θεσμικές παρεμβάσεις, εκ μέρους του υπουργείου ως προς την κατεύθυνση αυτή, είναι συνεχείς και στοχεύουν στη διευκόλυνση της χρήσης των τοπικών ποικιλιών.

Ασθένειες, όπως η τριστέτσα των εσπεριδοειδών, πλήττουν εδώ και χρόνια την ελληνική παραγωγή, προκαλώντας μεγάλες απώλειες και στα έσοδα των αγροτών. Ποιες ενέργειες θα κάνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος αποτελεί μία από τις κυριότερες δράσεις του υπουργείου, με στόχο την προστασία της φυτικής παραγωγής. Η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής στη χώρα μας παθογόνων οργανισμών, οι οποίοι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η πρόσφατη τροποποίηση της ενωσιακής νομοθεσίας για τη φυτοϋγεία (ΚΑΝ. 2016/2031) κινείται σε πιο αυστηρό πλαίσιο, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για την είσοδο των παθογόνων καραντίνας.

Για την πρόληψη και την αποτροπή τους απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλες οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες συντονίζουν τις δράσεις, διενεργούν ελέγχους, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και ενημερώνουν τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Οι κίνδυνοι για την ελληνική γεωργία είναι μεγάλοι. Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να μην προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες είναι υψηλού ρίσκου.

Υπό την εποπτεία σας έχει περιέλθει και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Η εκπαίδευση των αγροτών είναι ένα από τα θέματα που, παρά την αναγνώριση της σημασίας της, δεν έχει βρει βηματισμό. Ποιες είναι οι σκέψεις σας προς αυτήν την κατεύθυνση;

Μέρος της ιστορίας του υπουργείου είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο αποτελεί ένα κληροδότημα, με παρακαταθήκη να δημιουργεί, να εκπαιδεύει καλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους και να φέρνει σε επαφή τον αστικό πληθυσμό με τη γη. Οι δράσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν εξάμηνη εκπαίδευση σε θέματα μελισσοκομίας, αμπελουργίας, οινολογίας, δενδροκομίας, λαχανοκομίας, κηποτεχνίας, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Παράλληλα, διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες, συνέδρια και προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για μαθητές.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αγροτών, θέλω να επισημάνω ότι η γνώση είναι η δύναμη και ο δρόμος για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, οι οποίες μπορούν να έχουν καθοριστική επιρροή στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Θέλουμε νέο και άρτια εκπαιδευμένο δυναμικό στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Η βούληση αυτή γίνεται πράξη μέσω της δράσης για Νέους Γεωργούς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020).

Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Λίγο πριν από την έναρξη και των φετινών, ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους αγρότες και πώς θα χειριστείτε από τη νέα σας θέση την κατάσταση (όταν θα ξεκινήσουν τα μπλόκα);

Πλέον, μετά από επτά χρόνια φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, τέσσερις πρωθυπουργούς και άλλες τόσες κυβερνήσεις, μετά από δεκάδες υπουργούς και νόμους, οφείλουμε όλοι να αναθεωρήσουμε, επιτέλους, πρακτικές και νοοτροπίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Οι αγρότες έχουν δίκιο. Αυτό είναι αναγνωρισμένο απ’ όλους και, προπαντός, από τη σημερινή κυβέρνηση. Δίνουμε μεγάλη μάχη, καθημερινή, για να βάλουμε και πάλι την οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης. Όλοι, φυσικά, είναι ελεύθεροι να διεκδικήσουν τα δίκια τους, με όποια μορφή αγώνα επιλέξουν, αρκεί φυσικά αυτό να μην αντιβαίνει στους νόμους και να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα άλλων πολιτών. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ οι αγρότες γνωρίζουν πως οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές, να επιλέξουν το κλείσιμο των δρόμων. Θέλω να ευελπιστώ πως όλοι μαζί θα καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι για να πετύχουμε το δίκαιο και το εφικτό.

Θέλουμε τους αγρότες δίπλα μας, θέλουμε να μάθουμε από αυτούς, γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Θέλουμε τις ομάδες παραγωγών να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στον πρωτογενή τομέα.