Βαμβάκι: Η αύξηση της τιμής παραγωγού είναι και εφικτή και αναμενόμενη

Αλλάζει το τοπίο στο βαμβάκι Η αύξηση της τιμής παραγωγού είναι και εφικτή και αναμενόμενη

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στη χώρα που καθορίζεται η παγκόσμια προοπτική του προϊόντος, τις ΗΠΑ, ανατρέπουν τα δυσμενή δεδομένα των προηγούμενων μηνών. Η αύξηση της τιμής παραγωγού είναι πλέον εφικτή και αναμενόμενη.

Ο πιο έγκυρος διεθνής δείκτης τιμών, Cotlook A Index, ξεπέρασε, τον Ιούλιο, τα 85 cents (του δολαρίου) την ουγκιά, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9%. Συνολικά, ο δείκτης Α αυξήθηκε από την αρχή του έτους κατά 20%.

Όπως απεικονίζεται και στο σχετικό διάγραμμα, ο δείκτης των διεθνών τιμών βάμβακος εμφανίζει μία αύξηση από τα 70 έως 75 cents/ουγκιά τον Ιούνιο, σε 80 έως 85 cents/ουγκιά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να επιδρούν και στις διακυμάνσεις των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, από τα 66,8 cents τον Ιούνιο του 2015 και την κατάρρευση που οδήγησε στα 57,6 cents του Ιούνιο του 2016, εμφανίζεται μία αυξητική τάση, στα 59 cents, με το κλείσιμο του Ιουλίου, πριν λίγες μέρες.

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύθηκαν οι εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Cotlook για την παγκόσμια παραγωγή και αγορά βάμβακος. Η αξία των εκτιμήσεων αυτών είναι μεγάλη, γιατί είναι οι πρώτες χρονικά που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία της περιόδου 2016/17.

  • Η μείωση της παραγωγής και των εκτάσεων στην Ινδία ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, λόγω της μείωσης των τιμών και της απροθυμίας των παραγωγών.
  • Μειώσεις παραγωγής εκτιμάται πλέον ότι θα υπάρχουν τόσο στην Κίνα όσο και τη Βραζιλία.
  • Οι παραπάνω μειώσεις συνολικά δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση της παραγωγής και των εκτάσεων που τελικά υπήρξε στις ΗΠΑ.
  • Το υπουργείο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα μειωθεί λόγω της μειωμένης ζήτησης του Βιετνάμ και του Πακιστάν. Το Cotlook εκτιμά ότι οι μειώσεις αυτές δεν θα υπερβούν το 1,4% σε διεθνές επίπεδο.
  • Αν συνυπολογισθούν τα παραπάνω και η διαφαινόμενη στάση της κυβέρνησης της Κίνας στο θέμα των αποθεμάτων, τα διεθνή αποθέματα που επιδρούν και στο επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθούν την περίοδο 2016/17 κατά 1,3 εκατ. τόνους.
  • Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχει η εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για το επίπεδο τιμών παραγωγού στη χώρα αυτή: Με βάση την πρώτη εκτίμηση, που στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, η μέση τιμή παραγωγού αναμένεται να αυξηθεί από τα 58 λεπτά στα 63 cents η λίμπρα. Αξίζει να τονισθεί, ότι το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά υπερβάλλει όταν προβλέπει αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.

Αλλάζει το τοπίο στο βαμβάκι Η αύξηση της τιμής παραγωγού  είναι και εφικτή και αναμενόμενη

Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι

Το τελευταίο διάστημα, η συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά. Οι τιμές παραγωγού, καθηλωμένες στα 43 έως 45 λεπτά (του ευρώ), με παράλληλες σοβαρές καταστροφές στην παραγωγή και μείωση των αποδόσεων, υπονόμευσαν τη βιωσιμότητα και την ύπαρξη πολλών εκμεταλλεύσεων. Ενισχυτικά, επίσης, λειτούργησε η ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής και η έλλειψη χρηματοπιστωτικής ρευστότητας. Όπως καταγράφεται και στον σχετικό πίνακα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν από τα 2.780 χιλιάδες στρέμματα το 2014 στα 2.350 χιλιάδες στρέμματα το 2016.  

Η επίπτωση στις εξαγωγές ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Οι ποσότητες την τελευταία τριετία μειώθηκαν, από τα 1.168 χιλιάδες δέματα το 2014, στα 825 χιλιάδες σήμερα. Η εξέλιξη αυτή μείωσε τη διεθνή κατάταξη της χώρας με βάση τις εξαγωγές, από την 7η θέση το 2014, στην 9η το 2016, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και το Τουρκμενιστάν.

Λίγο πριν εισέλθουμε στην περίοδο εμπορίας, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Οι παραγωγοί, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου, κρίνουν ότι με βάση και τα διεθνή δεδομένα οι καθαρές τιμές πρέπει να ξεκινήσουν τουλάχιστον από τα 50 λεπτά.

Αυτή η αφετηρία κρίνεται ιδιαίτερα ρεαλιστική και από όσους ανησυχούν για τον κίνδυνο απώλειας όλης αυτής της τεχνογνωσίας δεκαετιών και του «παραγωγικού αποθέματος» που διαθέτει η Ελλάδα στο βαμβάκι.

Ένα ευρύτερα αποδεκτό επίπεδο τιμών, θα αποτελούσε τον προπομπό της μεγάλης αποφασιστικής αλλαγής: Μίας κοινά αποδεκτής διεπαγγελματικής δέσμευσης, για την άμεση διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου που θα καλύπτει πτυχές, όπως:

  • Την παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος που παράγεται με συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια και είναι μη-μεταλλαγμένο, γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα από τις διεθνείς αγορές.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξυγίανση των αγορών εισροών.
  • Τη συγκρότηση και λειτουργία αξιόπιστων συλλογικών επιχειρηματικών σχημάτων των παραγωγών.
  • Τη δίκαιη ανταμοιβή της ποιότητας και της επιπλέον προσπάθειας των βαμβακοκαλλιεργητών.

Η «ΥΧ», από τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας της, ανέδειξε κάποιες από τις προϋποθέσεις ανάταξης της βαμβακοπαραγωγής. Η ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα θα επέλθει πρώτα και κύρια από την ανασυγκρότηση των «μεγάλων κλάδων», παρά από τις παραγωγές των λεγόμενων «μικρών αγορών», που μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορούν να έχουν.

Οι αγρότες και οι αξιόπιστες οργανώσεις τους αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαδικασίας. Είναι και αυτή μία από τις βασικές αρχές της «ΥΧ», σε αντίθεση με άλλα αγροτικά έντυπα, για παράδειγμα, που έγραψαν πριν λίγες ημέρες ότι «τα πολλά πήγαινε έλα στο 4×4», το «μικροαστικό μικρόβιο των αγροτικών οικογενειών να θέλουν θερινές διακοπές», «η ελάχιστη παρουσία στο χωράφι και τη στάνη», αποτελούν τις κακοδαιμονίες της αγροτικής Ελλάδας.

Καλλιεργούμενες εκτάσεις και εξαγωγές βάμβακος στην Ελλάδα, 2014-2016

 

 

Έτος

Καλλιεργούμενες εκτάσεις (χιλ. στρ.)

Εξαγωγές

(χιλ.μπάλες)

2014

2.780

1.168

2015

2.640

950

2016

2.350

825

Πηγή: ΟΠΕΚΕΠΕ
FAS/USDA, Office of Global Analysis

Νίκος Λάππας