Βαμβάκι: Mε 51 λεπτά παίζουν οι µεγάλοι «παίκτες»

Των Φανής Γιαννακοπούλου και Μαρίας Αμπατζή

Κλείδωσαν οι τιµές για το βαµβάκι για τη σοδειά του 2017/2018, µε τους µεγάλους παίκτες της εγχώριας αγοράς να δίνουν 48 λεπτά το κιλό στο χωράφι και 51 λεπτά για παράδοση στο εκκοκκιστήριο. Συγκεκριµένα, µετά τη ΒΙΟΛΑΡ των αδελφών Μάρκου και οι Αφοί Καραγιώργου έδωσαν 48 λεπτά στο χωράφι και 51 λεπτά στο εκκοκκιστήριο. «Οι πληρωµές συνεχίζονται κανονικά. Μέχρι και τις γιορτές θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Η ζήτηση είναι σταθερή, οι πωλήσεις προχωράνε. Οι τιµές για τους παραγωγούς έχουν κλείσει.

Τα πιο πολλά βαµβάκια έχουν πουληθεί», σηµειώνει στην «YX» ο Νίκος Καραγιώργος, πρόεδρος της Αφοί Καραγιώργου. Με 51 λεπτά παράδοση πληρώνει και η ΕΑΣ Τρικάλων, ενώ, όπως µας ενηµερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Αχιλλέας Λιούτας: «Όσοι παραγωγοί είχαν ενταχθεί στο πρόγραµµα Fibermax θα πάρουν συν δύο λεπτά παραπάνω, όπως και την περσινή χρονιά». Σχετικά µε το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, ο ίδιος αναφέρει: «Το ΥΠΑΑΤ δηµιούργησε µια εµπορική αποστολή και επιλεχθήκαµε και εµείς. Θέλουµε να ευχαριστήσουµε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευκαιρία αυτή. Είχαµε καλά αποτελέσµατα και σηµαντικές επαφές ειδικά για τα τυροκοµικά Τρίκκη και για την Οξοποιία ΜΕΤΕΩΡΑ».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι φετινές τιµές, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, δεν αντιστοιχούν µε το ποιοτικό προϊόν που παράχθηκε φέτος, αλλά και µε το γεγονός ότι ήδη έχει πουληθεί το µεγαλύτερο µέρος της φετινής σοδειάς στο εξωτερικό. Από την πλευρά τους, οι εκκοκκιστές προβάλλουν το ζήτηµα της µειωµένης ανταγωνιστικότητας λόγω αδύναµου δολαρίου, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο να δώσουν στους παραγωγούς κάτι παραπάνω, ανάλογα µε τις πωλήσεις τους. «Έχουν πωληθεί περίπου τα 2/3 της παραγωγής και έχει πληρωθεί το 90% των παραγωγών, σχεδόν από το σύνολο των επιχειρήσεων, πράγµα που δείχνει τις συνθήκες υγείας του βαµβακιού.

Ο εξαγωγικός χαρακτήρας του προϊόντος δηµιουργεί συνθήκες υγείας και ρευστότητας για τον κλάδο και τους παραγωγούς. Το προϊόν αποδεικνύεται ότι έχει ρευστότητα και αυτό είναι σηµαντικό για την υγεία των παραγωγών και του προϊόντος», σηµειώνει στην «ΥΧ» ο Αντώνης Σιάρκος, αντιπρόεδρος της ΠΕΕΕΒ και γενικός γραµµατέας της Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Βάµβακος. Τονίζει, επίσης, ότι το βαµβάκι είναι από τα λίγα αγροτικά προϊόντα που εξασφαλίζουν παρόµοιες συνθήκες ρευστότητας.

Μετά από δύο συνεχή έτη, όπου οι καλλιεργούµενες εκτάσεις βαµβακιού διεθνώς κινούνταν πτωτικά, φέτος αναµένεται, σύµφωνα µε το ICAC, αύξηση κατά 11% στα 32,5 εκατ. εκτάρια, ενώ η παραγωγή θα ανέλθει στους 6,2 εκατ. τόνους (+8,7%) από την προηγούµενη χρονιά. Πιο αναλυτικά, η παραγωγή θα αυξηθεί σε όλες τις µεγάλες παραγωγικές χώρες το 2017/2018, συµπεριλαµβανοµένης της Κίνας, της Βραζιλίας, της γαλλόφωνης Αφρικής και της Τουρκίας.

Σηµειώνεται ότι η διεθνής παραγωγή το 2016/2017 αυξήθηκε κατά 7% και το 2017/2018 κατά 12%. Η διεθνής κατανάλωση ίνας θα αυξηθεί αυτήν τη σεζόν κατά 3% στους 25,2 εκατ. τόνους. Τέλος, µικρή αύξηση στους 8,12 εκατ. τόνους (+1%) αναµένεται στη ζήτηση της Κίνας, ενώ µέτρια άνοδο θα σηµειώσουν Ινδία, Πακιστάν, Τουρκία, Μπαγκλαντές, Βιετνάµ και Βραζιλία.

Διεθνής προσφορά και ζήτηση βαµβακιού (σε εκατ. τόνους)

 

2016/17

2017/18

Παραγωγή

23.00

25.74

Κατανάλωση

24.52

25.22

Τελικά αποθέµατα

18.71

19.24

Cotlook A Index*

83

72

Πηγή: icac.org