Βαρόμετρο το κάστανο του Κισσάβου

Οι συμφωνίες που θα κλειστούν στον Νομό Λάρισας θα διαμορφώσουν την εγχώρια αγορά

Βαρόμετρο το κάστανο του Κισσάβου

Στάση αναμονής τηρούν παραγωγοί και έμποροι για τη διαμόρφωση τιμής στο κάστανο τη φετινή χρονιά, κι ενώ ξεκίνησε δειλά – δειλά η συγκομιδή του προϊόντος. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα χωριά του Κισσάβου και ιδιαίτερα στην επαρχία Αγιάς, όπου, λόγω πρωιμότητας του προϊόντος, κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες, οι οποίες στη συνέχεια θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς πανελλαδικά. Χωριά όπως η Μελιβοία, η Καρίτσα, τα ορεινά Αμπελάκια και από την πλευρά του Ολύμπου η Σκοτίνα και σε δεύτερο βαθμό το Σκλήθρο και η Σκήτη, κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίνουν το έναυσμα για τη συγκομιδή και τις πρώτες διαπραγματεύσεις παραγωγών και εμπόρων.

Τα τελευταία χρόνια, τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν αυξηθεί, με τον Νομό Λάρισας να μπαίνει δυναμικά στο κάστανο. Η είσοδος σοβαρών επενδυτών και επιχειρηματιών, με αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές πριν από δύο χρόνια εκτίναξε τις τιμές ακόμη και στα 3,5 ευρώ (τα χοντρά). Πέρυσι, η τακτική κάποιων να πουλήσουν γρήγορα για να προλάβουν άλλους, έριξε τον ανταγωνισμό, κατά συνέπεια και τις τιμές (περίπου στα 3 ευρώ). Φέτος, όλα δείχνουν ότι η τιμή θα υποχωρήσει περίπου 20%-30% από πέρυσι, αλλά σύμφωνα με κάποιους ουσιαστικά θα σταθεροποιηθεί σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Δυστυχώς, το επεξεργασμένο κάστανο αποθηκεύτηκε πέρυσι σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αγορές να έχουν ακόμη επάρκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φετινή εμπορική τιμή. Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από μικροκαρπία (μικρά μεγέθη), εξέλιξη που δεν δίνει την επιθυμητή προστιθέμενη αξία στον παραγωγό. Επίσης, οι παραγωγοί είναι σε επιφυλακή, καθώς η ασθένεια της «σφήκας», που πλήττει το κάστανο σε άλλες χώρες, απειλεί να κατέβει προς την Ελλάδα και το δυσάρεστο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπισή της.