Βάσει των εισοδημάτων του 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών το 2017

Με βάση τα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν εισφορές το 2017 οι αγρότες

Με βάση τα εκκαθαριστικά του 2016, δηλαδή τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί το 2015 θα γίνει ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες το 2017.

Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στην «Ημερησία», ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος. Ειδικότερα, ο υφυπουργός αναφέρει ότι «ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους θα ισχύσει …αναγκαστικά έως ότου διαμορφωθεί μηχανισμός ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου του εισοδήματος ανά μήνα ή ανά δίμηνο».

Ετσι, ο υπολογισμός από την 1/1/2017, οπότε αλλάζει σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, το σύστημα παρακράτησης των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ (για όσους έχουν όλες τις σχετικές «καλύψεις»), δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση.

Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνεται στο…τέλος κάθε επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» ή καταβολής επιπλέον ποσών…

Στο τραπέζι νέα αύξηση των εισφορών υγείας

Μπορεί οι περισσότεροι αγρότες να πίστεψαν ότι ο κύκλος των εις βάρος τους επώδυνων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό έκλεισε με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου την περασμένη άνοιξη, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απέχει από την πραγματικότητα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα».

Πέρα από την ανοιχτή εκκρεμμότητα των ενεργών συνταξιούχων του ΟΓΑ -για τους οποίους, όπως πρώτoι έγραψαν το ypaithros.gr και η «ΥΧ», απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε από το 2017 και μετά να μη δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται στο 60%-, το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που υπέγραψε και καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο, προβλέπει νέες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου. Συγκεκριμένα, στη μακροσκελή λίστα με τις 15 δεσμεύσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και η άμεση «μεταφορά» τους στο συντελεστή 6,95%.

Οι πρώτοι που θίγονται άμεσα από το μέτρο είναι οι αγρότες για τους οποίους, υπενθυμίζουμε, ο νόμος Κατρούγκαλου σήμερα προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών υγείας ώστε να μεταβούν στο 6,95% από το 2019. Ειδικότερα, προβλέπονται συντελεστές:

  • 3,61% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για φέτος,
  • 4,73% για το 2017,
  • 5,84% για το 2018 και
  • 6,95% από το 2019.

Εφόσον, όμως, εφαρμοστεί η δέσμευση του συμπληρωματικού μνημονίου, οι αγρότες θα «μεταταχθούν» από 1/1/2017 στον συντελεστή 6,95%.

Τουριστικές μονάδες

Σημειωτέον ότι αυτή δεν είναι η μοναδική παρέμβαση στο ασφαλιστικό που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος και για κατάργηση της δυνατότητας των ιδιοκτητών τουριστικών μονάδων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να υπάγονται στο καθεστώς ΟΓΑ (αντί για τον ΟΑΕΕ). Κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν από 1/1/2017 το 20% του εισοδήματός τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης, αντί για το 14% που θα ισχύσει για τους αγρότες και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Γιάννης Τσατσάκης