Βασίλης Καραντώνης: «Όταν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω δεν πας πουθενά χωρίς πτυχίο»

Ο Βασίλης Καραντώνης νικητής του διαγωνισμού του ypaithros.gr

Βασίλης Καραντώνης: «Όταν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω δεν πας πουθενά χωρίς πτυχίο»

Ο 39χρονος Βασίλης Καραντώνης είναι o νικητής του μεγάλου διαγωνισμού της ενημερωτικής ιστοσελίδας ypaithros.gr, κερδίζοντας δωρεάν διετή φοίτηση αξίας 6.000 € στο 1ο Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon. Με αφορμή τη διάκριση αυτή μίλησε στην «ΥΧ», αναφερόμενος στην πορεία του στον χώρο.

Με καταγωγή από κτηνοτροφική οικογένεια, ο Βασίλης ξεκίνησε το 2009 ως νέος αγρότης στην περιοχή Τσαπόχα της Καρδίτσας, αναλαμβάνοντας τα ζώα του πατέρα του από κοινού με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γιώργο, και τη μητέρα του. Εκεί έχουν στην κατοχή τους παραπάνω από 800 πρόβατα, με την παραγωγή γάλακτος να φτάνει τους 150 τόνους ανά έτος. Στο ερώτημα για το αν οι συνθήκες του επαγγέλματος τον δυσκολεύουν, η απάντησή του είναι αφοπλιστική. «Επειδή δουλεύω από τα 8 μου χρόνια μες στα ζώα, δεν μου φαίνεται δύσκολο. Απλώς δεν υπάρχει προσωπική ζωή».

Μαζί με άλλους αγρότες, ίδρυσαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ο οποίος αριθμεί περί τα 160 μέλη, με ανταγωνιστικές τιμές σε προϊόντα όπως το γάλα, τα αγροεφόδια και οι ζωοτροφές. Επίσης, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Δημήτρη, έχουν ανοίξει ένα κρεοπωλείο στο οποίο έχουν καταφέρει να δώσουν καλύτερη αξία στα κρέατά τους, κυρίως μέσω της διατροφής των ζώων με αρωματικά φυτά, αυξάνοντας τη ζήτηση. Ο ίδιος φτιάχνει λουκάνικα και διάφορα άλλα κρεατοσκευάσματα.

Η υποτροφία που κέρδισε στο ΙΕΚ Open Mellon έρχεται σε μια ιδανική συγκυρία για τον Βασίλη, καθώς η εκπαίδευση που θα λάβει αναμένεται να τον βοηθήσει να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός στις δραστηριότητές του. «Είμαστε τυχεροί που άνοιξε αυτό το ΙΕΚ και η ειδικότητα της τυροκομίας. Δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο, εκτός των Ιωαννίνων, τα οποία όμως είναι πολύ μακριά για εμάς. Ναι μεν μπορείς να φτιάξεις τυρί μόνος σου, αλλά όταν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω δεν πας πουθενά χωρίς πτυχία. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα, και εάν δεν υπήρχε αυτός ο διαγωνισμός δεν θα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τα μαθήματα».

Από πλευράς ΙΕΚ Open Mellon, ο πρόεδρος της Open Mellon AE, Χρήστος Γενιτσεφτσής, αφού πρώτα ευχαρίστησε την «Ύπαιθρος Χώρα» για τη δυνατότητα που έδωσε ώστε να υπάρξει η διαδικασία του διαγωνισμού για την υποτροφία, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού, όπως και συγκεκριμένα στην ειδικότητα γαλακτοκομίας – τυροκομίας που επιλέχθηκε από τον Βασίλη Καραντώνη. «Η ειδικότητα έχει 24 μαθήματα. Μετά το πέρας των σπουδών υπάρχει και ένα εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης» σημείωσε, ενώ στάθηκε και στις συνεργασίες με τυροκομεία της Καρδίτσας, που θα επιτρέψουν στον νικητή του διαγωνισμού να κάνει την πρακτική του σε ένα τοπικό τυροκομείο.

Στόχος για το ΙΕΚ Open Mellon, που διανύει τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, είναι η διαφορετικότητα στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 17 ειδικότητες, οι οποίες είναι αποκλειστικά πάνω στον αγροτικό τομέα. Είμαστε το πρώτο αμιγώς αγροτικό ΙΕΚ στη χώρα» επισήμανε ο κ. Γενιτσεφτσής, προσθέτοντας ότι στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του προγράμματος το ΙΕΚ έχει υπό την κατοχή του ένα αγρόκτημα 20 στρεμμάτων στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας. «Εκεί έχει τοποθετηθεί αμπέλι, κτηνοτροφικά και αρωματικά φυτά, 50 διαφορετικά είδη δέντρων για τη δενδροκομία και ετοιμάζεται ένα μικρό θερμοκήπιο».

Βασίλης Καραντώνης: «Όταν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω δεν πας πουθενά χωρίς πτυχίο»
Ο πρόεδρος της Open Mellon AE, Χρήστος Γενιτσεφτσής και η υπεύθυνη του εμπορικού της Υπαίθρος Χώρα Α.Ε. Φωτείνη Μακρίδου, παραδίδουν στον μεγάλο νικητή την διετή υποτροφία.

Ποια είναι όμως η γνώμη του για την ανταπόκριση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο φιλόδοξο εγχείρημα; «Είναι δύσκολο κοινό» ομολογεί ο πρόεδρος της Open Mellon, «επομένως αναγκαζόμαστε να κάνουμε καμπάνιες σε όλη την Ελλάδα. Η καμπάνια της “Ύπαιθρος Χώρα” και του ypaithros.gr βοήθησε πάρα πολύ και θα θέλαμε να υπάρξει μια συνεργασία σε μόνιμη βάση».

Με όραμα τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον αγροτικό χώρο

Πέρα από την εκπαίδευση, η Open Mellon εστιάζει και στο κομμάτι της διευρυμένης συμβουλευτικής. «Έχουμε ήδη δομήσει μια ομάδα από τουλάχιστον 40 επιστήμονες (γεωπόνους, χημικούς μηχανικούς, τεχνολόγους τροφίμων/ζωικής παραγωγής, marketing), με τη βοήθεια των οποίων θέλουμε να μεταφέρουμε στους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών την καινοτομία που υπάρχει στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ και σε επιχειρήσεις. Δεν θέλουμε να χαρακτηριστούμε σαν ΙΕΚ». Συν τοις άλλοις υπάρχει και το κομμάτι της θερμοκοιτίδας, όπου σε έναν στεγασμένο χώρο 400 τετραγωνικών –δίπλα στο προαναφερθέν αγρόκτημα– σκοπός είναι να φιλοξενηθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα ανήκουν στον αγροδιατροφικό τομέα. «Μια σκέψη είναι να συγκεντρώσουμε από όλη την Ελλάδα έναν αριθμό νέων ανθρώπων που έχουν μια καινοτόμο ιδέα, να τους φιλοξενήσουμε, να κάνουν την εκπαίδευση στο αγρόκτημα και να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική, χωρίς να στοχεύουμε κάπου γενικά και αόριστα, αλλά αποκλειστικά στον αγροτικό χώρο. Έτσι, προσφέροντας υπηρεσίες χαμηλού κόστους για εμάς, φτιάχνουμε ένα δίκτυο εμπιστοσύνης σε όλη τη χώρα. Θέλουμε να δούμε τον αγροτικό τομέα ολιστικά. Το όραμά μας είναι: Ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον αγροτικό χώρο».