Βελτιώσεις για τα ζευγάρια που έχασαν το ΕΚΑΣ 

Βελτιώσεις για τα ζευγάρια που έχασαν το ΕΚΑΣ 
-Διαφήμιση-
Delegate

Αλλαγές και βελτιώσεις όπου υπήρξε μεγάλη μείωση του ΕΚΑΣ ιδίως στα ζευγάρια, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ενώ επανέλαβε ότι οι αγρότες που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και καλλιεργούν τα χωράφια τους, δεν θα δουν μείωση κατά 60%, αλλά αυτό ισχύει για τους νεοεισερχόμενους στις σύνταξη.

Μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα για τα ασφαλιστικά ζητήματα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες καθώς υπάρχουν ζευγάρια που έχουν χάσει μέχρι και 460 ευρώ, εφ΄ όσον έπαιρναν αμφότεροι το ΕΚΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν παράπονα και υπήρξε φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστο Κατσώτη, ο οποίος κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση λέει επανειλημμένα ψέματα και κόβει το ΕΚΑΣ.

 Ο κ.Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω της ανεργίας και του δημογραφικού, αφού η αναλογία είναι 1 συνταξιούχος προς 1, 3 εργαζόμενους. Σημείωσε ότι όντως υπήρξε αλληλοδανεισμός μεταξύ των ταμείων με μεγάλα προβλήματα και στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ.

 Παραδέχτηκε ότι ασφαλιστικές εισφορές που θα έπρεπε να πάνε στον ΕΟΠΥΥ δίνονταν για την καταβολή συντάξεων ενώ προανήγγειλε πως θα δοθούν γύρω στα 430 εκατομμύρια εισφορές από το ΙΚΑ και περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΓΑ ενώ έχει υπογραφεί εγκύκλιος για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και αναμένεται απόφαση του ΔΣ του ΟΓΑ, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ είναι τεράστιο, διότι συχνά πυκνά λόγω του μεγάλου διαστήματος για την αποπληρωμή των φαρμάκων στις φαρμακευτικές εταιρίες δημιουργείται ενίοτε ζήτημα ελλείψεων στην αγορά με ό, τι αυτό σημαίνει για τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως ουδέποτε υπήρξε στο e-mail Χαρδούβελη, θέμα του ΕΚΑΣ αλλά για εξορθολογισμό.

Άννα Στεργίου