Βέτο από τους δανειστές στο σχέδιο για μισό φόρο σε συνεταιρισμένους αγρότες

Πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% στους αγρότες-φυσικά πρόσωπα που είναι ταυτόχρονα μέλη συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών βάζουν οι δανειστές, επικαλούμενοι την απώλεια... πολύτιμων δημοσιονομικών εσόδων.

Βέτο από τους δανειστές στο σχέδιο για μισό φόρο σε συνεταιρισμένους αγρότες

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η σχετική πρόταση που προέρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, έπεσε από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως ένα από τα πιθανά αντίμετρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία αντέτειναν ότι ήδη οι επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου απολαμβάνουν σημαντική ελάφρυνση φόρου μέσω του αφορολόγητου.

Η κατηγορηματική άρνηση των δανειστών προκάλεσε αμηχανία στην ελληνική πλευρά, η οποία πάντως σκοπεύει να επαναφέρει το ζήτημα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου», που θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες στο Χίλτον. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, που έχουν εικόνα των διαπραγματεύσεων, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι δανειστές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

Το μέτρο είχε στόχο να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο για τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών και να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι συνεταιρισμένοι αγρότες, οι οποίοι, με τα ισχύοντα σήμερα, θα κληθούν ουσιαστικά να πληρώσουν διπλό φόρο: Έναν ως φυσικά πρόσωπα-κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης κι έναν ως επιχειρηματίες -«συνιδιοκτήτες» συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ότι όσοι παραγωγοί είναι ενεργά μέλη συνεταιρισμού ή Ομάδας και παραδίδουν σε αυτόν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους, θα απολαμβάνουν φορολογικό συντελεστή μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τους μη συνεταιρισμένους.

Κλειδώνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στη λίστα με τα αντίμετρα που συζητούν κυβέρνηση και δανειστές, φαίνεται να «κλειδώνει» η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ. Κάτω από την ομπρέλα της μείωσης αυτής, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να περάσει την εξαίρεση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των αγροτικών/κτηνοτροφικών κτισμάτων των παραγωγών, τα οποία σήμερα δεν επιβαρύνονται άμεσα με φόρο, συνυπολογίζονται ωστόσο στο σύνολο της περιουσίας για τον συμπληρωματικό φόρο, ανεβάζοντας τον λογαριασμό.

Συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων από 29% σε 26%, μέτρο το οποίο οι θεσμοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Θέμα με τα πρόστιμα για τροποποιητικές

Ανοιχτό το παράθυρο για μη επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις αγροτών που, λόγω τροποποιητικών δηλώσεων, προκύπτει επιπλέον φόρος, άφησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, για το καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών, η κα Παπανάτσιου ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Στην περίπτωση που προκύπτει σε τροποποιητικές δηλώσεις των αγροτών φορολογητέο εισόδημα και προσαυξήσεις, θα υπάρχει φορολόγηση, επειδή όμως δεν είναι από δική τους υπαιτιότητα, θα δω με τις υπηρεσίες και με τους συνεργάτες μου, εάν είναι εφικτό, σε αυτήν την περίπτωση, μήπως μπορέσουμε και δεν έχουμε το πρόστιμο».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα επιληφθεί του θέματος με τις βεβαιώσεις που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε στις καταστάσεις που ο Οργανισμός στέλνει, όπως οφείλει, στο υπουργείο Οικονομικών, να αναγράφονται τα έτη στα οποία αντιστοιχούν οι επιδοτήσεις που εισπράττονται από τους παραγωγούς.