Βιομηχανική ντομάτα: Ανακοινώθηκαν οι τιμές για τους παραγωγούς

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στα εργοστάσια της Ηλείας, μικρές μειώσεις στα τιμολόγια του Κύκνου

Συνδεδεμένες: Στη Διαύγεια οι αποφάσεις για βιομηχανική τομάτα και πορτοκάλια. Ανοίγει ο δρόμος για τις πληρωμές
-Διαφήμιση-
Delegate

Με τα δύο μεγάλα εργοστάσια του νομού να θέτουν ως στόχο την απορρόφηση τουλάχιστον 100.000 τόνων πρώτης ύλης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες παραγγελίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην Ηλεία η φετινή καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας.

«Σεφτέ» στις παραλαβές έκανε την Τετάρτη 13 Ιουλίου η Κύκνος, ανοίγοντας τις πόρτες του εργοστασίου στα Σαβάλια για τους παραγωγούς. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η διαδικασία εξελισσόταν ομαλά και τις πύλες της μονάδας είχαν περάσει περισσότερα από 10 τρακτέρ φορτωμένα με προϊόν πολύ καλής ποιότητας από το Κατάκολο, το οποίο, άλλωστε, επηρεάστηκε πολύ λίγο από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Δε συνέβη, ωστόσο, το ίδιο και με άλλες περιοχές του ηλειακού κάμπου όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών, περί τα 3.000 στρέμματα έχουν υποστεί πολύ μεγάλη έως και ολική καταστροφή. Το γεγονός αυτό κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για μια μείωση της τάξης του 10% στη συνολική παραγωγή του νομού, παρά το γεγονός ότι φέτος καταγράφηκε αύξηση 10%-15% στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Η Κύκνος, πάντως, σκοπεύει να παραλάβει μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 50.000 τόνους (από 44.000 πέρυσι) για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ στα ανοίγματά της σε νέες αγορές του εξωτερικού προστίθενται φέτος και οι ΗΠΑ. Αντίστοιχες ποσότητες σχεδιάζει να απορροφήσει και η Unilever, με τις παραδόσεις στο εργοστάσιο της Γαστούνης να ξεκινούν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, καθώς το αργότερο μέχρι σήμερα αναμένεται να έχουν υπογραφεί και οι σχετικές συμβάσεις με τους παραγωγούς.

  • -Διαφήμιση-

    Γιάννης Τσατσάκης

    Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί.