Βρετανία-Ισπανία: Καταδίκες και συλλήψεις για το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος

Κυπριακής καταγωγής ο ένας εκ των καταδικασθέντων

Βρετανία-Ισπανία: Καταδίκες και συλλήψεις για το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το 2013, όταν οι ιρλανδικές αρχές εντόπισαν αλογίσιο κρέας σε χάμπουργκερ βοδινού κρέατος, ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα που έπληξαν την Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά, πολλοί από τους εμπλεκομένους έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Δύο νέες ποινές φυλάκισης επέβαλε το βρετανικό δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες, με τη μία να αφορά τον 55χρονο Αγγλοκύπριο επιχειρηματία Ανδρόνικο Σιδερά.

Ο Σιδεράς, ως επικεφαλής της εταιρείας τροφίμων Dinos & Sons Ltd, συνεργάστηκε με τους Ούλρικ Νίλσεν και Άλεξ Μπιτς της εταιρείας Flexi Foods για την παράνομη διακίνηση αλογίσιου κρέατος ως βοδινού. Φυσικά, επρόκειτο για φθηνότερο κρέας κατώτερης ποιότητας, το οποίο αναμείχθηκε με βοδινό, με σκοπό να εξαπατήσει τους καταναλωτές και να πλουτίσει –μεταξύ πολλών άλλων– τους τρεις συνεργούς.

-Διαφήμιση-

Ο Σιδεράς καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή τεσσάρων ετών και έξι μηνών στις φυλακές της Μεγάλης Βρετανίας. Ο 58χρονος Νίλσεν ήταν ο έτερος καταδικασθείς, με ποινή τριών ετών και έξι μηνών, ενώ στον 44χρονο Μπιτς επιβλήθηκαν 18 μήνες με αναστολή.

«Οι σημερινές καταδίκες θα πρέπει να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από τη διάπραξη απάτης στον κλάδο των τροφίμων», επεσήμανε, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις η υπηρεσία για τα Πρότυπα Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα στην Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol, σε συνεργασία με την ισπανική Πολιτοφυλακή, προχώρησε στην εξάρθρωση ευρύτερου κυκλώματος, που σχετίζεται με το σκάνδαλο του 2013. Συνολικά, έγιναν 66 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου ενός Ολλανδού επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχηγός της σπείρας.

-Διαφήμιση-
Delegate