Έντονες πιέσεις συντηρητικών ομάδων: «Η Μ. Βρετανία πρέπει να ρίξει τον πήχη στην ασφάλεια τροφίμων»

Θυσία τα ποιοτικά κριτήρια στον βωμό της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

kreata-eisagoges

Να εγκαταλείψει τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων που ισχύουν στην Ευρώπη μετά το Brexit προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ζητά επίμονα από το Ηνωμένο Βασίλειο μια διατλαντική συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

Σύμφωνα με ένα επτασέλιδο έγγραφο στρατηγικής που αναρτήθηκε εσφαλμένα στον ιστότοπο της εμπλεκόμενης οργάνωσης IFT –του συντηρητικού Βρετανού ευρωβουλευτή και ένθερμου υποστηρικτή του Brexit, Ντάνιελ Χάνναν–, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να εγκαταλείψει τους περιορισμούς της ΕΕ, όσον αφορά τις αμερικανικές εισαγωγές ορμονούχου βόειου κρέατος και κοτόπουλων που έχουν απολυμανθεί με χλωρίνη.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ITF υποστηρίζεται από τον Βρετανό υπουργό Εμπορίου Λίαμ Φοξ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο άσκησης πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να αρθούν τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας που έχει επιβάλει η ΕΕ. Στους εμπνευστές της συγκεκριμένης τακτικής, που θέλει να φέρει τη Μεγάλη Βρετανία ένα βήμα πιο κοντά στην υιοθέτηση των χαμηλών αμερικανικών στάνταρ, συγκαταλέγονται 10 σημαίνουσες συντηρητικές οργανώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίες ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από την «ομπρέλα» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Η «ιδανική» συμφωνία

Στο έγγραφο διατυπώνονται αναλυτικά αρκετοί από τους ευσεβείς πόθους των ομάδων πίεσης. Ενδεικτικά, η –κατ’ αυτές– «ιδανική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει όρους που θα επιτρέψουν την εισαγωγή αμερικανικών κρεάτων, φαρμάκων και χημικών προϊόντων που μέχρι στιγμής είναι απαγορευμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της παράλληλης αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών αδειών. Σε αυτή την περίπτωση, ένα προϊόν που έχει λάβει έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορεί να πωλείται αυτόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιστρόφως. «Αυτό θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει τις επιλογές για τους καταναλωτές και στις δύο χώρες, με τους Αμερικανούς καταναλωτές να εξοικονομούν τα περισσότερα» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η IFT επισημαίνει ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν οικονομικούς πόρους από τα αγροτικά προϊόντα, επικρίνοντας την ισχύουσα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, των καθεστώτων κοινού εξωτερικού δασµολογίου και ποσοστώσεων, αλλά και της προληπτικής απαγόρευσης αρκετών προϊόντων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αγορά, οι Βρετανοί καταναλωτές πλήττονται επί δεκαετίες από τις υψηλότερες τιμές τροφίμων, έχοντας λιγότερες επιλογές». Με την αλλαγή αυτής της πολιτικής, «οι Αμερικανοί εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων –π.χ. βόειου κρέατος– θα έχουν μια νέα αγορά για να πουλήσουν και οι Βρετανοί καταναλωτές μια φθηνότερη εναλλακτική» υπογραμμίζει η ομάδα. Επί της ουσίας, προκρίνεται η απορρύθμιση και κατάργηση της «αρχής της προφύλαξης» της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι πρέπει να αποδείξουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές πριν από την πώλησή του, αντί να αναμένουν να αποδειχθεί ακατάλληλο εκ των υστέρων.

Ειδική μνεία γίνεται στα αμερικανικά «χλωριωμένα κοτόπουλα», αφού το ζήτημα της έλευσής τους στα ράφια των σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναχθεί εδώ και χρόνια σε βασική παράμετρο για τη συμφωνία, συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Η ITF επικαλείται τις εκτεταμένες αναφορές των βρετανικών ΜΜΕ στο θέμα και αμφισβητεί την εγκυρότητά τους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ήδη αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των καθεστώτων τυποποίησης των ΗΠΑ και της ΕΕ, και υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τα αμερικανικά πρότυπα που πρέπει να διαλυθούν, τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Προσπάθεια αναδίπλωσης και πυρά από Greenpeace

Η ITF δεν άργησε να κατεβάσει από το διαδίκτυο το επίμαχο έγγραφο, με τους εκπροσώπους της να υποστηρίζουν ότι προοριζόταν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά, η Greenpeace έσπευσε να προβεί σε εκ νέου ανάρτηση του εγγράφου, σχολιάζοντας αρνητικά την πρωτοβουλία. «Ένα δίκτυο που αποτελείται από μυστικοπαθείς ομάδες πίεσης προσπαθεί να επηρεάσει τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για να επιβάλει τη δική του αντικανονιστική ατζέντα. Επιθυμούν ένα γενικευμένο Brexit, το οποίο θα καταργεί τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων, την καλή διαβίωση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ακριβώς το αντίθετο από το πράσινο όραμα που υποσχέθηκε η Τερέζα Μέι», δήλωσε ο διευθυντής πολιτικής της Greenpeace Ηνωμένου Βασιλείου, δρ. Doug Parr.