Τις υφιστάμενες δομές των συνεταιριστικών σχημάτων κλήθηκαν να σχολιάσουν, μεταξύ άλλων, προβεβλημένα στελέχη του συνεταιριστικού χώρου κατά την διάρκεια διεξαγωγής του 1ου πάνελ (με θέμα: Αγροδιατροφικός Τομέας) στα πλαίσια του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. Επιπλέον τους ζητήθηκε να τοποθετηθούν σχετικά με το έργο που επιτελούν οι συνεταιρισμοί σήμερα. Αν προάγουν το έργο των παραγωγών. Αν υπάρχουν εμπόδια ή και περιθώρια βελτίωσης αλλά και ποιο είναι το κοινωνικό τους έργο.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, το συνεταιριστικό κίνημα προσέφερε για πάρα πολλές δεκαετίες τεράστιες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο. Δυστυχώς όμως όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τραγικά λάθη από πλευράς πολιτείας «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εμείς οι ίδιοι οι συνεταιριστές δεν κάναμε λάθη», υπογράμμισε. Σήμερα – σύμφωνα με τον ίδιο – πρέπει από την πλευρά της πολιτείας να υπάρξουν ορθολογικές επιλογές. «Να υπάρξουν προσεκτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα αφήσουν το συνεταιριστικό κίνημα ελεύθερο. Προς αυτή την κατεύθυνση πολλοί συνεταιριστές πήραμε μια απόφαση και δημιουργήσαμε τον ΣΑΣΟΕΕ. Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία μακριά από μεθοδεύσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Μακριά από κομματικές παρεμβάσεις. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό του συνεταιριστικού κινήματος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ.

Κλείνοντας πρότεινε να υπάρξει αύξηση «και ακόμα οριστικοποίηση του μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ήρθε η ώρα να πάμε σε Τράπεζα Γης. Για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να περάσουμε την γη σε αυτούς που την καλλιεργούν. Πρέπει να αποφασίσουμε τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας, σημείωσε ότι συνεταιρισμός σημαίνει μια Α.Ε. με κοινωνικό πρόσημο. «Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, γίνονται ακόμα λάθη. Δεν βάζουμε όμως τους πάντες στο ίδιο καζάνι. Για μένα συνεταιρισμός είναι παρέμβαση», εξήγησε ο Θ. Τσιοτίνας. Επιπλέον, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περιοχή του για την δράση του συνεταιρισμού ανέφερε: «Στο νομό μου δεν… κόβει κανείς ιδιώτης τιμή στα δημητριακά αν δεν δώσει πρώτα τιμή ο συνεταιρισμός. Εμείς φέτος πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στα κεράσια (γαλανά Ναπολεόν). Την στιγμή που οι ιδιώτες… έκοψαν μια τιμή στον παραγωγό 32 λεπτά/κιλό, η τιμή που δώσαμε στον παραγωγό ήταν στα 56 λεπτά/κιλό».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον συνεταιριστικό νόμο που τα τελευταία χρόνια αντί να διευκολύνει, δημιουργεί προβλήματα στους Α.Σ. τονίζοντας: «Είμαι δυόμιση χρόνια στο τιμόνι του συνεταιρισμού και αύριο αλλάζω το δεύτερο καταστατικό. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση δεν θα πρέπει να κάνω άλλη δουλειά από το να διαβάζω νόμους για να τροποποιώ καταστατικά. Θεωρώ εγκληματικό και μη βιώσιμο το νόμο. Δεν γίνεται κάθε 15 ημέρες να κάνουμε γενική συνέλευση για να πάρουμε… μικρές αποφάσεις. Δεν δουλεύει αυτό το σύστημα».

Τα βήματα για γίνεις μελισσοκόμος