K. Αγοραστός: Μια σύγχρονη αγροτική έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά και στις συναλλαγές

agorastos-ypaithros-chora

γράφει ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κεντρική θέση της αιρετής περιφέρειας είναι ότι το 2017 πρέπει να είναι το έτος της παραγωγής για τη Θεσσαλία και για την πατρίδα μας, γενικότερα. Η Θεσσαλία δεν είναι απλώς μια περιφέρεια με ισχυρό αγροτικό τομέα: είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας, είναι αυτή που δίνει το στίγμα στον αγροτικό τομέα – αυτό πρέπει να το έχουν συνεχώς στο μυαλό τους όλοι όσοι μετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όπως ανέφερα και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία, πράγματι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πολλά, όπως το πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, η πολύ μεγάλη επιβάρυνση των παραγωγών, ιδίως όσον αφορά τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σε πολλά προϊόντα πληρώνονται με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ με καθυστέρηση ανταποκρίνεται και το κράτος στις πληρωμές του (επιδοτήσεις, προγράμματα, αποζημιώσεις).

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση δημόσια για την αναγκαιότητα στήριξης της παραγωγής με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται γενναίες, ρηξικέλευθες, τολμηρές αποφάσεις για μείωση φορολογικών συντελεστών, εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια, μείωση του κόστους παραγωγής, προκήρυξη όλων των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο, ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας.

Τονίζω, για ακόμη μια φορά, ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για τη διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε λάθος βάση. Θα έπρεπε να είναι στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων. Από το 2011 και μετά, ενώ μειώνεται η παραγωγή, αυξάνονται οι φόροι. Άρα, έχεις στραγγίσει την κοινωνία από φόρους, δεν μπορείς να πας άλλο. Είναι λάθος, εμείς πρέπει να οδηγήσουμε τη διαπραγμάτευση στην παραγωγή. Αν δεν παράγει η χώρα μας, όλα τελείωσαν. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε το 2017 να αποδειχθεί όντως το έτος της παραγωγής. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε το παράδειγμα, εφαρμόζοντας ένα ουσιαστικό πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα με έργα, δράσεις και επενδύσεις, προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Το ΠΑΑ

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για έργα στον αγροτικό τομέα. Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είμαστε απόλυτα έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στη διαχείριση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και η χώρα μας έχει καθυστερήσει και έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Πρέπει να τρέξουμε, να προκηρυχθούν όλα τα μέτρα, να αρχίσει να διοχετεύεται ζεστό χρήμα στην πραγματική αγροτική οικονομία. Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο να έχουμε στη διάθεσή μας 4,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, που μπορεί να αυξηθεί στα 5,5-6 δισ. ευρώ με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, και να μην τα αξιοποιούμε. Θα επαναλάβω αυτό που υποστήριξα στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ: Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εκχωρήσει στις αιρετές περιφέρειες το 100% των πόρων του ΠΑΑ. Άλλωστε, όταν αναλάβαμε το ΕΣΠΑ, το 2011, είχε απορρόφηση 19%-20% και την πήγαμε στο 125%. Να το τολμήσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για να κερδίσουν η ελληνική γεωργία, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, για να κερδίσει ο τόπος μας. Όπως και να ’χει, διαβεβαιώνω και πάλι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αποφασιστικά και σταθερά δίπλα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο και στις οικογένειές τους. Κάθε μέρα θα συνεχίζουμε τον αγώνα για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας όπως του αρμόζει, για να γίνουν πράξεις οι περίφημες δηλώσεις των εκάστοτε κυβερνώντων ότι η ελληνική γεωργία είναι ο μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, που θα μας βγάλει από το τούνελ των μνημονίων.

Η Agrothessaly

Όσον αφορά την Agrothessaly, στη γλώσσα της οικονομίας, oι αγροτικές εκθέσεις στην Ελλάδα είναι κυρίως b2c (business to consumer): Συνήθως, εκθέτουν τα προϊόντα τους εταιρείες που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.

Κατά την άποψή μου, μια σύγχρονη αγροτική έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά (market-oriented) και να δίνει βαρύτητα σε συναλλαγές b2b (business to business) με έμφαση στις ξένες αγορές. Δηλαδή, να προσελκύει επιχειρήσεις και εμπόρους από τη διεθνή αγορά, προκειμένου να γνωρίσουν και να συναντηθούν με τοπικούς εμπόρους, ιδιώτες ή συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργασίας στο μέλλον για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Μ’ αυτή την οπτική θα προσέγγιζα την έκθεση Agrothessaly στη Λάρισα, χωρίς φυσικά να παραβλέπω τη σημασία τόσο της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στους τελικούς καταναλωτές όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων, εφόσον δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση/ενημέρωση των παραγωγών.

Κατά την άποψή μου, η ελληνική γεωργία χρειάζεται καινούργια κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στη μεταποίηση και στην τυποποίηση των προϊόντων, καθώς και συστηματική, επίμονη και οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Με δυο λόγια, η ποιότητα πρέπει να συναντήσει την εξωστρέφεια…

Γι’ αυτό θεωρώ επιβεβλημένο και τον αναπροσανατολισμό του ρόλου των αγροτικών εκθέσεων προς τη διεθνή και όχι αποκλειστικά την εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές και όχι αποκλειστικά τις εισαγωγές, τις συναλλαγές b2b και όχι αποκλειστικά τις b2c.

Τα βήματα για γίνεις μελισσοκόμος