Ο 18χρόνος σήμερα φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που δημιούργησε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της καλλιέργειας, μιλά στο ypaithros.gr.

Δείτε το VIDEO

Πως προέκυψε η ιδέα του για το gaebit;

Η ιδέα για το geabit μου ήρθε, ένα χρόνο πριν περίπου, όταν συνειδητοποίησα πρώτον ότι ο αγρότης  χρειάζεται να πάει ο ίδιος στην καλλιέργεια του για να δει τι είδους συνθήκες επικρατούν εκεί και δεύτερον ότι η γεωργία είναι ένας τομέας o οποίος δεν έχει συγχρονιστεί με την πρόοδο της τεχνολογίας όπως άλλοι παραγωγικοί τομείς. Έβλεπα  πολλούς αγρότες να ταλαιπωρούνται καθώς ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στην καλλιέργεια τους να ελέγξουν την κατάσταση καθώς και τις καιρικές συνθήκες που  επικρατούσαν εκεί. Έτσι σκέφτηκα οτι θα μπορούσε να υπάρξει μια συσκευή που θα άλλαζε για πάντα την παρακολούθηση της καλλιέργειας από τον αγρότη. Με τον καιρό, μιας και δεν ήθελα να είναι ένας απλός μετεωρολογικός σταθμός και αφού είδα τα πολύ μεγάλα προβλήματα που  έχουν οι αγρότες, ανέπτυξα την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με τέτοιες δυνατότητες. 


Ποιες ακριβώς είναι οι δυνατότητες της συσκευής;

Η συσκευή έχει τις παρακάτω δυνατότητες:

  • Παρακολoύθηση καλλιέργειας
  • Πρόβλεψη ασθενειών
  • Πρόβλεψη καιρού
  • Έλεγχος ποτίσματος
  • Ανίχνευση φωτιάς

Ποια είναι η σχέση του με τον αγροτικό τομέα, τη φυτική παραγωγή; 


Δεν ασχολήθηκα, ούτε εγώ, ούτε η οικογένεια μου με την καλλιέργεια χωραφιών. Όμως η ενασχόληση με την γεωργία είναι στην καθημερινότητα  μου καθώς ο παππούς μου, Βαγγέλης Παπαευθυμίου, που είναι γεωπόνος   ίδρυσε την Λιούλιος – Παπαευθυμίου, που αποτέλεσε και συνεχίζει να  αποτελεί πολύτιμο αρωγό τόσο στον γεωργικό κόσμο των Τρικάλων όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Το έμπειρο και επιστημονικά  
καταρτισμένο προσωπικό της συγκεκριμένης επιχείρησης με βοήθησε και μου έλυνε ό,τι απορία είχα. 


Πόσο σε δυσκόλεψέ ο σχεδιασμός και η κατασκευή της συσκευής αυτής; Μη ξεχνάμε ότι τώρα είσαι μόλις 18.
Η κατασκευή της συσκευής ήταν κάτι σχετικά εύκολο για εμένα καθώς είχα αρκετές γνώσεις ηλεκτρολογίας και προγραμματισμού μιας και ασχολούμουν  αρκετά χρόνια με την ρομποτική και τους αυτοματισμούς. Η κατασκευή σε  ότι αφορά το σχεδιασμό του εξωτερικού μέρους του geabit, έγινε σε   πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης και τα κομμάτια τυπώθηκαν σε   τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer) καθώς το σχολείο μου, το 3ο ΓΕΛ  Τρικάλων, απέκτησε τον τελευταίο χρόνο ένα εργαστήριο 3D printing.

Διαβάστε ακόμη: Ο 18χρονος Τρικαλινός δημιουργός του geabit

Τα βήματα για γίνεις μελισσοκόμος