Χαιρετίζει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης σε γάλα και γαλακτοκομικά η Ένωσης Φυλής Χολστάιν

«Αυξάνονται οι φόροι, αλλά η μειώνεται η τιμή στο γάλα» λέει η Ένωση Φυλής Χολστάιν
-Διαφήμιση-
Delegate

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουν την κατάρτιση σχεδίου εθνικής νομοθεσίας υπουργικής απόφασης με την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι αγελαδοτρόφοι της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ).

Η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα , όπως ανακοινώνει η ΕΦΧΕ, διαβιβάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη στον αρμόδιο γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστο Κασίμη, προκειμένου να την προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη. Όπως εξηγεί η ΕΦΧΕ, με δεδομένη τη θετική απόφαση για το αντίστοιχο αίτημα της  Γαλλίας θεωρεί δεδομένο ότι η υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

«Είναι γεγονός ότι τα νωπά τρόφιμα (και μάλιστα ιδιαίτερης ευαισθησίας , όπως το γάλα), όσο απομακρύνονται από τον τόπο παραγωγής τους, τόσο υποβαθμίζεται και η ποιότητά τους. Συνεπώς, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο καταναλωτής αποκτά τη δυνατότητα να επιλέγει την ποιότητα, που επιθυμεί για τον ίδιο και την οικογένειά του ενώ παράλληλα διευκολύνεται στο να στηρίζει ενσυνείδητα την εθνική παραγωγή και κατά συνέπεια την εθνική οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι παράλληλα με ορισμένα μέτρα σωστού ελέγχου (σύνδεση του συστήματος «Άρτεμις» με τα τελωνεία, ενεργοποίηση περαιτέρω του ΕΦΕΤ κ.ά.), που πιστεύουμε ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα επέλθει εξυγίανση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ παράλληλα θα προστατευθεί ο καταναλωτής από το να πέφτει θύμα καταναλωτικής εξαπάτησης», επισημαίνει η ΕΦΧΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υποστηρίζει ότι το «μέτρο δεν προστατεύει μόνο τους καταναλωτές και τους παραγωγούς αλλά πιστεύουμε ότι προστατεύει και τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, διότι  με το να δουλεύουν με εισαγόμενο γάλα στο τέλος θα οδηγούσε και τις ίδιες σε κατάρρευση από τα εισαγόμενα έτοιμα προϊόντα.  Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αυτή η υπουργική απόφαση είναι πάγιο αίτημα της ΕΦΧΕ. Είχε νομοθετήσει κάτι αντίστοιχο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος τον Ιούνιο του 2009 και το είχε εφαρμόσει η κ. Λούκα Κατσέλη, για να το καταργήσει τελικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης το 2013 επικαλούμενος την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».

Στην ανακοίνωσή της τονίζει πως «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγικών τάξεων  και των αρμόδιων υπουργείων κι αυτή εξασφαλίζεται, όταν οι κυβερνώντες εφαρμόζουν αυτά που υπόσχονται , όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση» και σημειώνει πως ενώ «καταγγέλλει τις λανθασμένες, κατά τη γνώμη μας, αποφάσεις για τον κλάδο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετίσει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα πολύ θετικά βήματα, όπως το συγκεκριμένο. Διότι , εμείς δεν ασκούμε πολιτική αλλά από καθαρά τεχνοκρατική άποψη, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου. Και αυτή η υπουργική απόφαση είναι σαφώς προς αυτήν την κατεύθυνση».

Υποστηρίζει πως «πιστεύουμε ότι από κοινού όλοι, θα βρούμε και το δρόμο για την ανάπτυξη του γενετικού υλικού στη χώρα μας, ούτως ώστε να βαδίσουμε προς την επάρκεια γαλακτοκομικών προϊόντων` κάτι άλλωστε που έχει τεράστια ανάγκη η οικονομία της χώρας μας».

Άννα Στεργίου