Χαμηλό βαρομετρικό πιέζει το καλαμπόκι

18-19 λεπτά σε Θεσσαλία, Στερεά

Με 17 λεπτά αγοράζει το καλαμπόκι των μελών της η ΕΑΣ Τρικάλων
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με τιμή 18 λεπτά το κιλό, που συχνά έφτασε και τα 19 λεπτά, έφυγε τις τελευταίες μέρες καλαμπόκι από τις αποθήκες συνεταιρισμών και παραγωγών στον Νομό Λάρισας.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδηρόπουλος, καταγράφονται και ψηλότερες τιμές στα 20 και πλέον λεπτά το κιλό για πωλήσεις απευθείας σε κτηνοτρόφους. «Από τη στιγμή που το καλαμπόκι μαζεύτηκε και μπήκε στην αποθήκη έχει έξοδα, επομένως δεν μπορεί να δοθεί με 16 και 16,5 λεπτά το κιλό, είναι δύσκολο προϊόν», τονίζει. Οι αποδόσεις μπορούν να χαρακτηριστούν μέτριες, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων στο «κρίσιμο» 20ήμερο του Σεπτεμβρίου. «Σε αντίστοιχες τιμές πουλάνε καλλιεργητές σε κτηνοτρόφους στην περιοχή της Βοιωτίας, ενώ για το ενσακισμένο το αντίτιμο μπορεί να φτάσει και τα 20-21 λεπτά το κιλό», όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Κώστας Γεωργίου.

16-17 λεπτά το κιλό, η τιμή που πουλάνε οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα

 

18-19 λεπτά το κιλό, οι τιμές σε Θεσσαλία, Στερεά, πιάνει και τα 20 η πώληση σε κτηνοτρόφους

 

Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα, οι τιμές κινούνται, για την πλειονότητα των παραγωγών, στα 16-17 λεπτά το κιλό. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι πλέον αποθηκευμένο και προσδοκούμε ότι θα τσιμπήσει λίγο τις επόμενες εβδομάδες, με την ελπίδα να φτάσει στα 18-19 λεπτά», λέει στην «ΥΧ» ο Θανάσης Βαβαρλής, καλλιεργητής από τον Νομό Θεσσαλονίκης. Οι αποδόσεις, όπως σημειώνει, κινήθηκαν φέτος στα επίπεδα του 1 τόνου/στρέμμα.

«Κολλημένες» στα 16 λεπτά το κιλό παραμένουν οι τιμές και στον Νομό Σερρών, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής. «Πολλοί πουλάνε και 15,5 λεπτά, ενώ για πώληση σε κτηνοτρόφους μπορεί να φτάσουν και τα 17 λεπτά το κιλό», υπογραμμίζει. Τη διεθνή αγορά βαραίνουν και οι προβλέψεις για παραγωγή ρεκόρ στις ΗΠΑ. Οι τελευταίες προβλέψεις του IGC μιλούν για παγκόσμια παραγωγή 1,035 δισ. τόνων, δηλαδή 64 εκατ. τόνους περισσότερους σε σχέση με τη σεζόν 2015-2016.

-Διαφήμιση-
Delegate