«Χαμόγελα» διαρκείας για τους χοιροτρόφους

Φάρμα βαβουράκη: Βιολογικό χοιρινό και πίστη στην παράδοση

Διάρκεια σε βάθος φαίνεται ότι θα έχουν τα χαμόγελα που έφεραν στους Έλληνες χοιροτρόφους οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διεθνή αγορά, από την απόφαση της Κίνας να αναδιαρθρώσει την παραγωγή της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Μπούρα, αυτή ήταν καθοριστική για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί για τους χοιροτρόφους, με την τιμή του χοιρινού την άνοιξη να έχει κατρακυλήσει ακόμα και στα 90 λεπτά το κιλό. Τελευταία, όπως μας λέει ο ίδιος, γενικεύεται για την πλειοψηφία των χοιροτρόφων η τιμή του 1,5 ευρώ το κιλό ζων βάρος. Τα καλά επίπεδα τιμών εκτιμά ότι «εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα κρατήσουν τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες με ένα χρόνο».

Η αύξηση στην τιμή παραγωγού «πέρασε» ήδη στη χονδρική αγορά του Ρέντη, από την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 10 – 20 λεπτά το κιλό. Προχθές, την είδαμε να μετακυλίεται και στην τιμή του εγχώριου χοιρινού χωρίς λίπος, στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, που αυξήθηκε από τα 2,8 – 3,2 στα 2,9 – 3,3, ευρώ το κιλό. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανατιμήσεις στα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ, τα οποία, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, δεν είχαν «ρίξει» τις τιμές, πέρα από κάποιες προσωρινές και επιμέρους προσφορές, όλο το διάστημα που η τιμή για τον παραγωγό είχε μειωθεί σημαντικά. Στη λιανική, όπως λέει κι ο λαός μας, «ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει».

  • Μελίνα Ζιάγκου