Χαμόγελα Θεσσαλών τευτλοπαραγωγών για τη φετινή σοδειά

Ανησυχία για το μέλλον του εργοστασίου και αντιδράσεις στην προοπτική πώλησής του

Χαμόγελα Θεσσαλών τευτλοπαραγωγών για τη φετινή σοδειά
-Διαφήμιση-
Delegate

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι τευτλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας για τη φετινή σοδειά, καθώς ολοκληρώθηκε προ ημερών η καμπάνια του εργοστασίου με καλές παραγωγές, αν και υπάρχει μια ανησυχία για τον χρόνο αποπληρωμής τους, με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα της ΕΒΖ. Όσον αφορά στα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στον κάμπο το 2016, αυτά ανέρχονται σε 12.600 (έναντι 11.200 πέρυσι), τα οποία απέδωσαν 82.200 τόνους (έναντι 70.000 τόνων πέρυσι) με την μέση στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 7-8 τόνους/στρ. Οι αποδόσεις στον σακχαρικό τίτλο (pol) θα μπορούσαν να είναι καλύτερες (σε κάποιες περιοχές δεν ξεπέρασαν το 13,5%) αν δεν προέκυπταν οι βροχές του Σεπτεμβρίου και κυρίως του Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις πληρωμές, υπάρχουν παραγωγοί που περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς (υπολείπεται ένα 5% στους παραγωγούς και ένα 20% στους μηχανάτορες), αν και η αγωνία των περισσοτέρων είναι πότε θα εξοφληθούν για τη φετινή παραδοτέα σοδειά. Ευχή όλων να μη σημειωθούν οι συνήθεις τα τελευταία χρόνια καθυστερήσεις από την πλευρά της Βιομηχανίας, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη του εργοστασίου στη Λάρισα, «υπάρχουν αρκετοί αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με την τευτλοκαλλιέργεια, αλλά αυτές οι οικονομικές εκκρεμότητες τους κάνουν διστακτικούς». Ως προς τη διαδικασία παράδοσης του προϊόντος, οι παραγωγοί μετέφεραν τα τεύτλα στο εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα και από εκεί με φορτηγά η σοδειά έφθανε στο Πλατύ Ημαθίας (την τελευταία μόλις εβδομάδα επήλθε συμφωνία με τον ΟΣΕ για την σιδηροδρομική μεταφορά των τεύτλων στην Ημαθία). Για την διαδικασία υποδοχής και επεξεργασίας της παραγωγής προσελήφθησαν περίπου 30 άτομα εποχικό προσωπικό, ενώ το μόνιμο προσωπικό, μετά τις εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού της ΕΒΖ, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενημερωτική καμπάνια στα χωριά για την νέα σαιζόν και προετοιμασία για την πρόθεση σποράς.

teytla-thessalia

Σχετικά με το μέλλον του εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα, με αφορμή και σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την γενική συνέλευση της, η οποία κοστολόγησε το εργοστάσιο της Λάρισας έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ, αναζητώντας επενδυτές, προς το παρόν τα όποια σχέδια έχουν παγώσει. Αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους τευτλοπαραγωγούς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι παραμένουν σε επιφυλακή, έτοιμοι να αντιδράσουν στην προοπτική αυτή. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι είναι άκαιρη χρονικά η πώληση του εργοστασίου, καθώς το 2017 δίνεται η δυνατότητα σε 13.000 τευτλοπαραγωγούς (εκ των οποίων 8.000 στη Θεσσαλία) που αποζημιώθηκαν το 2006 για να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, να ξανασπείρουν τεύτλα, ενώ γενικότερα οι διεθνείς συγκυρίες για την ζάχαρη χαρακτηρίζονται θετικές.