Ξανασυστήνοντας τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο, στο συνέδριο του Economist

Μίχαλος: Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες και στον τομέα των τροφίμων

«Χρειάζεται μια γρήγορη ανάπτυξη. Ο τόπος δεν μπορεί να συρθεί άλλα 10-15 χρόνια με αυτόν το ρυθμό. Ειδάλλως, θα καταλήξει εθνικό γηροκομείο», ανέφερε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής, κοσμήτορας στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να «ξαναπατήσει» στην πρωτογενή παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ήδη διαθέσιμους πόρους -ύψους 20 δισ. ευρώ- προς αξιοποίηση και τόνισε ότι υπάρχουν “καλά δείγματα γραφής στο χρηματοπιστωτικό τομέα ως προς τη δυνατότητα και τη διάθεση συμβολής του”.

Στην ενότητα του συνεδρίου του Economist, ξανασυστήνοντας τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο, ο πρόεδρος Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε ότι “η εισαγωγή νέων ευέλικτων πρακτικών στην αγροτική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός, αποτελούν το κλειδί για την επιτυχής λειτουργία του”. Στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μονόδρομο η υιοθέτηση ενός πλαισίου στόχων που επικεντρώνονται στα ποιότητα, εκσυγχρονισμό, καινοτομία και την εξωστρέφεια.

«Η ανάγκη αυτή για την εισαγωγή νέων πρακτικών συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας, νέων καινοτομιών στην παραγωγή, και στην εμπορία, και καθετοποίησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, μας οδήγησε το 2002, στη δημιουργία της θυγατρικής μας MEDITERRA A.E. Στην εταιρεία αυτή, η ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει το 52% του μετοχικού μεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 38% ανήκει σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τούμπος.

Όπως είπε, «η εταιρεία είναι εισηγμένη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και είναι ο κύριος εκφραστής της εμπορικής πολιτικής, του marketing, και του «χτισίματος» της αναγνωρισιμότητας της μαστίχας και των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε μέσω του δικού μας δικτύου, είτε σε σύμπραξη με αντιπροσωπείες και κανάλια διανομών».

Προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, χρειάζεται 20 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, foodstandard, Στέλιος Δρυς, προσθέτοντας ότι “τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν εύκολα και άμεσα από την ελληνική γεωργία”.

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο ίδιος ανέδειξε τη συνέργεια ως προϋπόθεση επιχειρηματικής ανάπτυξης και πιο ειδικά πρότεινε τον μετασχηματισμό των συνεταιρισμών σε οργανώσεις παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ ενός εθνικού στόχου για την αύξηση των επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων από 10% σήμερα σε 40% το 2020 και πρότεινε φόρο αγρότη 13% στην πηγή, «εφόσον τεκμηριωμένα είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών».

Επιβεβλημένη καθίσταται πλέον η ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα τις αλλαγές στο παγκόσμιο διατροφικό μοντέλο, τυποποίηση/πιστοποίηση και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, τόνισε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης.

Κατά τον ίδιο, οι αγροτικές εξαγωγές το 2016 κινήθηκαν με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, με αύξηση 12,3% συγκριτικά με το 2015, όταν σε εθνικό επίπεδο οι εξαγωγές της χώρας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε αξία, όπως είπε, υπολογίζονται σε 5,8 δισ. ευρώ το 2016. Οι εισαγωγές αντίστοιχα παρέμειναν σταθερές με το 2015, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι αγροτικές εξαγωγές αποτελούν το 22,8% των εθνικών εξαγωγών. Σε περιφερειακό επίπεδο η Κεντρική Μακεδονία παραδοσιακά συνεισφέρει με μεγάλο μερίδιο (32,4% για το 2015) στις εξαγωγές του κλάδου.