Χάνει το πριμ πρωιμότητας η βιομηχανική στη Θεσσαλία

Η ζήτηση για πελτέ προσελκύει κεφάλαια στη βιομηχανική ντοματα
-Διαφήμιση-
Delegate

Οψίμηση της βιομηχανικής ντομάτας, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να χάνεται το πριμ της πρωιμότητας για τους περισσότερους παραγωγούς, ήταν η κύρια συνέπεια των αντίξοων για το προϊόν καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν στη Θεσσαλία.

Όπως λέει, μιλώντας στην «ΥΧ», το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Γιώργος Δρόσος, οι απώλειες από την κακοκαιρία αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια. Η κύρια ροή της συγκομιδής και της παράδοσης στη βιομηχανία, όμως, πάει πίσω, με αποτέλεσμα να χάνεται το πριμ της πρωιμότητας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η κανονική ροή θα ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου, ενώ πέρσι η συγκομιδή ξεκινούσε στις 22 Ιουλίου, με συνηθέστερες ημερομηνίες μέσα στο τελευταίο τριήμερο-τετραήμερο του Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστες ποσότητες ίσως πάρουν το πριμ πρωιμότητας που δίνει ο Νομικός –στον οποίο η ΘΕΣΤΟ δίνει τον συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής– που είναι 4 ευρώ/τόνο από την έναρξη της σεζόν μέχρι τις 31 Ιούλη και 2 ευρώ/τόνο από 1 μέχρι 3 Αυγούστου.

Ξεκινά η καμπάνια στην Ηλεία

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, 17 του μήνα, ανοίγουν τις πόρτες τους η ΚΥΚΝΟΣ και η Unilever-Ελαΐς για παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας από την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλιανάτο, οι αυξημένες θερμοκρασίες του Ιουνίου ωρίμασαν πιο γρήγορα μεγάλο όγκο της παραγωγής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η συγκομιδή και οι παραδόσεις δεν θα εξελιχθούν το ίδιο σταδιακά όπως συνήθως. Οι ποσότητες είναι κατά τι αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι, όταν, εξαιτίας της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν απώλειες στην παραγωγή της τάξης του 15%-20%, αν και στις ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις των 10.000 στρεμμάτων. Οι τιμές φέτος, για τη βιομηχανική ντομάτα της Πελοποννήσου, διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 75-76 ευρώ/τόνο, από τα 81 που ήταν πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι τιμές είναι χαμηλές, τέτοιες που δεν βγαίνουν τα έξοδα των παραγωγών».