Αν. Ξανθός: «Έρχεται πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το λαθρεμπόριο καπνού»

Βρέθηκαν έξι δέματα με 69 κιλά λαθραίου καπνού στο Αγρίνιο

Ειδικό πρωτόκολλο για του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνού, σχεδιάζεται  να έρθει προς κύρωση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ενώ την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς σημείωσε πως οι Κεντροευρωπαίοι πιέζουν κατά της παραγωγής καπνού ενώ δε βάζουν ταυτόχρονα φρένο στις εισαγωγές.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ν΄ αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την χρήση καπνού αλλά είναι κρίσιμη προτεραιότητα της κυβέρνησης, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για το παθητικό κάπνισμα. Μιλώντας στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε πως  το υπουργείο Υγείας δεν έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για ελέγχους αλλά επιδίωξη είναι να μειωθεί και το παθητικό κάπνισμα.

Ενημέρωσε πως έχει υπογραφεί «αλλά πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, ειδικό πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το λαθρεμπόριο του καπνού. Αυτό είναι συναρμοδιότητα και του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Είμαστε τώρα σε μια τελική φάση νομοτεχνικής επεξεργασίας και σύντομα θα το έχουμε και αυτό για να το φέρουμε στη Βουλή. Έχουμε εκδώσει εγκύκλιο στις 13/2 από το Υπουργείο Υγείας, η οποία έχει σταλεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στην οποία παρουσιάζουμε τις προβλέψεις του νόμου», ανέφερε ο υπουργός.

Ο αντικαπνιστικός νόμος, το ηλεκτρονικό τσιγάρο κι οι καπνιστές

Ο  κ.Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει «έλλειμμα εφαρμογής του νόμου, διότι έχει εδραιωθεί μια κουλτούρα, ανοχής απέναντι στη μη εφαρμογή του νόμου, ασυδοσίας, ατιμωρησίας, μη σεβασμού του δικαιώματος της πλειοψηφίας, που είναι τα 2/3 των πολιτών, που δεν καπνίζουν, του δικαιώματός τους, να συναθροίζονται με άλλους ανθρώπους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον καπνό τους».

Υποστήριξε πως ακόμη και το 70% των καπνιστών, σύμφωνα με έρευνες  θεωρεί ότι «και πολιτισμικά προσβάλλεται» αλλά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του νόμου, αλλά εφαρμογής του και ότι αυτό χρειάζεται έναν ευρύτερο διυπουργικό συντονισμό». «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποσοστό παθητικών καπνιστών εξαιτίας της μη εφαρμογής του νόμου» και χαρακτήρισε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου «κρίσιμη προτεραιότητα».

Μάλιστα, ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας τάχθηκε και κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. «Υπάρχουν, περίπου, 500 μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρου και 6.000 αρωματικά, οπότε όλα αυτά αποτελούν και ένα ξεχωριστό προϊόν κάθε φορά. Δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή μελέτη που να αποδεικνύει ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή. Τουναντίον, υπάρχουν ενδείξεις, ότι αυτά τα προϊόντα πιθανότατα είναι επιβλαβή. Έως ν΄ αποδειχθεί το μη βλαπτικό του προϊόντος, θα πρέπει να εφαρμοστεί καλώς η οδηγία και η απαγόρευση της χρήσης του σε Δημόσιους χώρους κ.λπ.», ανέφερε.

Καταιγιστικά πυρά για μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Για την αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων και εισαγωγή αντικαπνιστικής αγωγής στα παιδιά έκανε λόγο από πλευράς της ΝΔ, ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας.

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας επικαλέστηκε μελέτη, που αποτιμά το κόστος καπνίσματος στο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα  στα 3,4 δισεκατομμύρια το χρόνο, όταν ο διαβήτης είναι κοντά στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ανέφερε πως ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος φέρει την υπογραφή της Βασίλισσας Αμαλίας το 1856 αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατήγγειλε πως  ο αντικαπνιστικός νόμος έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο και αυτό είναι ντροπή!». Υποστήριξε ότι ορισμένοι χώροι στη Βουλή «έχουν ποτίσει από τη μυρωδιά του τσιγάρου».

Παρέμβαση Θεωνά στο θέμα του καπνού

Ο Γιάννης Θεωνάς, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς υποστήριξε πως «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας απασχόλησε κάποτε η πολιτική του καπνού και μάλιστα υπήρχε μια επίμονη επίθεση από όλους τους Κεντροευρωπαίους και Βορειοευρωπαίους να κοπεί η παραγωγή καπνού στις χώρες της Ε.Ε.». Ανέφερε πως παρενέβη ο αείμνηστος ευρωβουλευτής Βασίλης Ευφραιμίδης ρωτώντας γιατί «επιλέξατε να σταματήσει η παραγωγή; Δηλαδή στην Ροδόπη που οι αγρότες δεν έχουν τίποτε άλλο να καλλιεργήσουν, θα τους πεις κόψτε την καλλιέργεια του καπνού, γιατί πρέπει να κοπεί το κάπνισμα; Γιατί βλάπτει τους λαούς. Και παρεμβαίνεις σε αυτούς που φώναζαν ιδιαίτερα σε Βέλγους, Ολλανδούς. Γιατί δεν απαγορεύετε την εισαγωγή του καπνού στην Ευρώπη;»

Ο κ.Θεωνάς  διερωτήθηκε «από που έρχεται ο περισσότερος καπνός; Από την Αμερική, από την Αυστραλία, από την Νέα Ζηλανδία ή δεν ξέρω από που. Γιατί δεν απαγορεύετε την εισαγωγή για να προστατεύσετε την υγεία; Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλαν την υποχρέωση να τυπώνουν στα πακέτα τρομακτικές εικόνες για τις συνέπειες που έχει το τσιγάρο σε αυτόν που καπνίζει. Παρουσίαζαν τραγικές μορφές, αλλά αυτό δεν οδηγούσε στο να σταματήσει ο άλλος το τσιγάρο. Οδηγούσε στο ότι, «εδώ, τώρα, προσπαθείς να με πείσεις να μην καπνίζω τρομοκρατώντας». Και ανέφερε πως η ίδια η ποινικοποίηση είναι μια «μορφή τρομοκρατίας».