Αλ. Χαρίτσης: «Μόνο 10% των πόρων του ΕΣΠΑ στην Αττική, τα υπόλοιπα στις Περιφέρειες»

Αλ. Χαρίτσης: «Μόνο 10% των πόρων του ΕΣΠΑ στην Αττική, τα υπόλοιπα στην ύπαιθρο»

Στη διττή προσπάθεια της κυβέρνησης, ν΄ αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να ξαναφέρει την ανάπτυξη, η οποία δεν θα πατά σε πήλινα πόδια, επικέντρωσε το λόγο του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι από τους πόρους, που θα διατεθούν μόλις το 10% θα είναι για την Αττική, ενώ πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ενίσχυση της μεταποίησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νεοφυών επιχειρήσεων, του αγροτικού τομέα και του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ασκήθηκε έντονη κριτική για καθυστερήσεις, που ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες και απώλεια κονδυλίων και ειδικά στο αγροτικό ΕΣΠΑ.

Βουλευτές της ΔΗΣΥ, με πρώτο ομιλητή το Γιώργο Αρβανιτίδη σημείωσαν πως ο κ.Χαρίτσης μπορεί να μην έχει προσωπική ευθύνη και να γίνεται δουλειά από μέρους του, όμως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην κυβέρνηση, σε ό, τι αφορά στις επενδύσεις, στην απορρόφηση κονδυλίων, στην ένταξη νέων έργων κ.ά., έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, κατηγόρησαν για μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τον αγροτικό τομέα, οι οποίες ελλοχεύουν τον κίνδυνο απωλειών κονδυλίων και για τη Γεωργία και για την Αλιεία.

Κριτική άσκησαν και στο κομμάτι των επενδύσεων ο Γιάννης Κουτσούκος αλλά και στο θέμα της υγείας, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο Μιχάλης Τζελέπης, τομεάρχης Αγροτικού τη ΔΗΣΥ ξιφούλκησε για καθυστερήσεις σε έργα στον αγροτικό τομέα, ενώ κριτική ασκήθηκε και για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, ειδικά από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Διατυπώθηκε η άποψη πως για να προσελκυστούν επενδύσεις, δεν μπορεί να παραμείνει ίδιο το φορολογικό καθεστώς ούτε να υπάρχουν τόσο γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προβλήματα και καθυστερήσεις, κατήγγειλαν, από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Θανάσης Μπούρας, ο οποίος μίλησε για δείκτες που δε συντρέχουν με την ανάπτυξη, ενώ κατά των πολιτικών που ασκήθηκαν και στο παρελθόν και σήμερα τάχθηκαν ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) και ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι), που τόνισε πως πρέπει να δούμε τους συγκεκριμένους δείκτες, που αφορούν στην ανάπτυξη. Κριτική άσκησε πάντως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ο σκοπός δεν είναι να έχουμε μόνο ανάπτυξη αλλά και ποιοι την καρπώνονται, αφού και ο τουρισμός αυξάνεται στα μεγέθη του, αλλά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ωφελούνται απ΄ αυτού του είδους την ανάπτυξη.

Αντιπαραθέσεις για τους αναπτυξιακούς νόμους

Για ακατάσχετη καταστροφολογία κατηγόρησε εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, για έλλειψη σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου. Ανάλογη ήταν και η στάση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμη Δημητριάδη για το θέμα της αναπτυξιακής πολιτικής, που εφαρμόστηκε ενώ κι ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές δεκαετιών, που οδήγησαν στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας κάνοντας λόγο για «οικοδόμους» και «κατεδαφιστές».

Ο κ.Χαρίτσης σημείωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή προσπάθεια, να συνδεθεί ο επενδυτικός νόμος με τις θέσεις εργασίας, που κόστιζαν υπέρογκα, στο ελληνικό κράτος αλλά δεν δημιουργούσαν πραγματική ανάπτυξη.

Εξήγησε πως αυξήθηκε για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μάλιστα ως προς το εθνικό σκέλος που είναι σήμερα 1 δις ευρώ, το 2019 θα φτάσει τα 1,6 δις ευρώ, ενώ σημείωσε ότι μόλις το 10% των πόρων θα διατεθεί στην Αττική και όλα τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ.Χαρίτσης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και κατηγόρησε βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι «διαγράφουν την πραγματικότητα» και «ό,τι περισσεύει η υποκρισία», αφού η απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, κατά την περίοδο του 2009, για το πρόγραμμα 2007-13, δεν ξεπερνούσε το 1,5%, ενώ ήδη υπάρχουν προσκλήσεις 11 δις ευρώ και 10 δις ευρώ εντάξεις, δηλαδή πάνω από το μισό ΕΣΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «δεν τα κάναμε όλα τέλεια» αλλά από το 2016 το ΥΠΟΑΝ συνήψε συμφωνίες ύψους 2, 4 δις ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που ήταν ρεκόρ πενταετίας. Υπογράμμισε πως περισσότερα από 1,4 δις ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία.

Σημείωσε μάλιστα ότι από τη δουλειά, όπως είπε, που έγινε τα δυο τελευταία χρόνια στο υπουργείο Οικονομίας ενεργοποιήθηκαν και διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 11 δις ευρώ, κάτι που αναγνωρίζεται και από την ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Αντιπαράθεση για το ΕΣΠΑ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ.Χαρίτσης, κατηγόρησε ότι από την πλευρά Λοβέρδου, επιχειρείται «ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και μίλησε για ανιστόρητη και απολίτικη προσέγγιση» αλλά επανέλαβε και τον ισχυρισμό ότι σε ελάχιστες οικογένειες μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ, με τα προηγούμενα ΕΣΠΑ.

Ο κ.Χαρίτσης είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται μοριοδότηση των επιχειρήσεων με το νέο σύστημα αδειοδότησης και το νέο πληροφοριακό σύστημα αδειοδοτήσεων και ήδη 3.200 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα. Επανέλαβε πως περίπου 800 είναι οι αιτήσεις για ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ και δέχτηκε την επισήμανση Καραθανασόπουλου, για το γεγονός ότι το διακύβευμα είναι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.