Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό

Χαμηλότερα σε σχέση με το σύνολο της χώρας κινήθηκε η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πορεία των εξαγωγών στην πενταετία 2011-2015, καθώς οι περιφέρειες κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου κατόρθωσαν μεν -ώς σύνολο- να διατηρήσουν σε θετικό έδαφος την εξαγωγική επίδοσή τους, αλλά υστερούν αισθητά σε σχέση με τη συνολική εικόνα της χώρας.

Αναλυτικότερα, στο διάστημα 2011-2015, οι εξαγωγές στις τέσσερις περιφέρειες αυξήθηκαν οριακά, κατά μόλις 0,9%, και διαμορφώθηκαν συνολικά στα 5,45 δισ. ευρώ πέρυσι, έναντι 5,40 δισ. στην αρχή της περιόδου, τη στιγμή που η χώρα “κινήθηκε” στην ίδια χρονική περίοδο με ρυθμό 6%.

Πάντως, πέρυσι σημειώθηκε γενικότερη κόπωση στις ελληνικές εξαγωγές, με τη χώρα να καταγράφει πτώση 5% σε σχέση με το 2014 και τις περισσότερες από τις βορειοελλαδικές περιφέρειες να ακολουθούν …κατά πόδας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων, που παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο της μελέτης «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό» που καταρτίζει κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΒΕ, αύξηση των εξαγωγών τους πέτυχαν πέρυσι επτά από τις 13 περιφέρειες και συγκεκριμένα οι εξής: Ήπειρος (αύξηση εξαγωγών κατά 50%, η οποία όμως στην ουσία είναι “πλασματική” αφού προέρχεται από τη συνεισφορά πετρελαιοειδών λόγω νέων αποθηκών καυσίμων στην Πρέβεζα), Νότιο Αιγαίο (συν 40% για παρόμοιους με τους προαναφερθέντες λόγους), Στερεά Ελλάδα (26%), Θεσσαλία (13%), Βόρειο Αιγαίο (13%), Δυτική Ελλάδα (11%) και Κρήτη (10%). Στον αντίποδα, μείωση της αξίας των εξαγωγών τους σημείωσαν οι περιφέρειες: Πελοπόννησος (-24%), Ιόνιο (-17%), Δυτική Μακεδονία (-8%), Κεντρική Μακεδονία (-6%), Αττική (-4%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (-3%).

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι δέκα από τις 13 περιφέρειες το 2015 εμφάνισαν πλεόνασμα, σε αντίθεση με το 2011, όταν πλεονασματικές ήταν μόλις οι επτά. Εμπορικό έλλειμμα εμφάνισαν η Αττική (έλλειμμα 16,7 δισ. ευρώ), η Κεντρική Μακεδονία (1,2 δισ.) και η Πελοπόννησος (683 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα καταγράφεται στη Θεσσαλία (σε αξία ξεπερνάει τα 500 εκατ), με τον κλάδο των τροφίμων να συνεισφέρει σημαντικά στη θετική εικόνα. Στρατηγικός εταίρος για τις περισσότερες περιφέρειες οι χώρες της ΕΕ Για τις περισσότερες περιφέρειες το 2015 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών.

Εξαίρεση αποτελούν οι Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα, που εξάγουν πλέον μεγάλο μέρος των αγαθών τους σε Τρίτες χώρες και νέες αναδυόμενες και δυναμικές οικονομίες, όπως εκείνες της Βορείου Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η περίπτωση της Ρωσίας Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, έπειτα και από το εμπάργκο του Αυγούστου 2014, υψηλότερες απώλειες -συνολικά σε όλους τους κλάδους- σημείωσε πέρυσι η Κεντρική Μακεδονία (84,2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2014). Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με πτώση εξαγωγών κατά 27,2 εκατ. Στην παραπάνω μείωση συντελεί εκτός του εμπάργκο και η ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας και η επακόλουθη μείωση της κατανάλωσης (λόγω της πτώσης στις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα). Στις βορειοελλαδικές περιφέρειες, στο διάστημα 2011-2015 οι εξαγωγές μειώθηκαν στην Κ.Μακεδονία (στα 4,08 δισ. πέρυσι από 4,10 δισ. το 2011) και στη δυτική Μακεδονία, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν στην Ηπειρο και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό»