Ξεχασμένα και απειλούμενα τα άλογα φυλής Πίνδου

Το μεγαλύτερο κοπάδι στην Ευρώπη, με 700 ζώα, βρίσκεται στα Άνω Πορόια Σερρών και από το 2011 δεν έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις για τη διάσωση της φυλής

Με μακραίωνη ιστορία και ρίζες συνδεδεμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, τα άλογα της Πίνδου, μια γνήσια ντόπια ελληνική φυλή, ήταν ο απαραίτητος βοηθός και συνοδοιπόρος του Έλληνα αγρότη.

Ζώα με ιδιαίτερα καλό χαρακτήρα, υπάκουα, σκληροτράχηλα, ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα, χρησιμοποιούνταν για τις γεωργικές εργασίες, την υλοτομία, την κτηνοτροφία, ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς κουβαλούσαν στην πλάτη τους πολεμοφόδια για τους στρατιώτες. Άλογα της Πίνδου χρησιμοποίησε για το ιππικό του και ο Μέγας Αλέξανδρος, για να κατακτήσει τον τότε γνωστό κόσμο.

Σήμερα, τα άλογα αυτά είναι ξεχασμένα από την Πολιτεία και απειλούμενα. Ο Νίκος Βαρκάς, από τα Άνω Πορόια Σερρών, είναι ένας από τους περίπου 150 εκτροφείς της συγκεκριμένης φυλής και μάλιστα διαθέτει το μεγαλύτερο κοπάδι αλόγων στην Ευρώπη. Με περισσότερα από 700 άλογα ελληνικής φυλής Πίνδου, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Τα συντηρεί με απεριόριστη αγάπη, πολλή προσωπική εργασία αλλά και πολλά…δανεικά, αφού από το 2011 έχει να πάρει χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν για τη διάσωση της φυλής. «Για λόγους γραφειοκρατίας, τα χρήματα δεν έχουν δοθεί και ενώ θα μπορούσα να διαθέτω πάνω από 1000 άλογα, δυστυχώς, χάνονται πολλά λόγω ασιτίας», τονίζει ο κ. Βαρκάς και συνεχίζει: «Παρά τις εκκλήσεις και οχλήσεις για επίλυση του ζητήματος, ουσιαστικά το κράτος φροντίζει για την εξαφάνισή τους και όχι για τη διάσωσή τους».

Αν και η επιδότηση δεν καλύπτει επαρκώς τα έξοδα διαβίωσης, αφού το καθένα χρειάζεται 1 ευρώ την ημέρα για σίτιση, ωστόσο θα ήταν σημαντική ανάσα ζωής για τον εκτροφέα αλλά και για τα ίδια. Η αγάπη του κ. Βαρκά για τα άλογα της Πίνδου ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν στην επιχείρηση που διατηρεί, περιηγήσεις με άλογα στη φύση του όρους Μπέλες, χρησιμοποίησε 6 δανεικά άλογα. Έκτοτε κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό τους και να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κοπάδι στην Ευρώπη. Το χειμώνα τα άλογα σταβλίζονται ενώ το καλοκαίρι βοσκούν ελεύθερα στο Μπέλες. «Είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί 20 ώρες το 24ωρο συνεχή φροντίδα και προσοχή», σημειώνει ο κ. Βαρκάς. Ειδικά το καλοκαίρι στο βουνό χρειάζονται συνεχή επιτήρηση. Τα πανέμορφα άλογα της Πίνδου, λόγω του χαρακτήρα τους, είναι δημοφιλή σε πολλές χώρες που αναπτύσσουν δράσεις αγροτουρισμού.

Αφροδίτη Χρυσοχόου