Χίλια χρόνια τσοπάνηδες στην Περιστερά Θεσσαλονίκης

Η παραδοσιακή κτηνοτροφία και οι μεγάλες οικογενειακές μονάδες της περιοχής

Χίλια χρόνια τσοπάνηδες στην Περιστερά Θεσσαλονίκης

Η Περιστερά θεωρείται το κέντρο εγκατάστασης μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Θέρμης και παλαιότερα το δεύτερο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό κέντρο, μετά τον Ασκό, του νομού Θεσσαλονίκης. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία συνεχίζεται για περισσότερα από χίλια χρόνια και οι διάσπαρτες στάνες μαρτυρούν την κύρια απασχόληση των κατοίκων της Περιστεράς, με τα κοπάδια των περίπου 15.000 αιγοπροβάτων να δίνουν το στίγμα για την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Τα αδέλφια Κατερίνα, Βασιλική και Βασίλης Κώττης, είναι τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων που ακολουθούν πιστά και με αγάπη, όπως αναφέρουν, το επάγγελμα. Διατηρούν μονάδα με πρόβατα και παράλληλα τα εκτρέφουν με ζωοτροφές που παράγουν οι ίδιοι σε 500 στρ. βιολογικών καλλιεργειών, χωρίς να έχουν ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, όπως επισημαίνει η Κατερίνα, αφενός μεν για να κατεβάσουν το κόστος και αφετέρου για να προχωρήσουν στο μέλλον στη βιολογική κτηνοτροφία. «Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και το λιγοστό, πια, περιθώριο κέρδους, η κτηνοτροφία στην περιοχή αυξήθηκε λόγω οικονομικής κρίσης», σημειώνει η Βασιλική, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Εκτός από τα κρέατα, φημισμένο είναι και το γάλα της περιοχής.

Οι τιμές, όμως, πήραν τον κατήφορο. «Ενδεικτικά, το πρόβειο το πουλούσαμε έως και 1 ευρώ και σήμερα έφτασε στα 80-85 λεπτά, και είμαστε απλήρωτοι εδώ και μήνες. Όσο για το αρνί και το κατσίκι η τιμή τους το Πάσχα έφυγε στα 2,80-3,40 το κιλό».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, η Βασιλική σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια βοήθεια από το Δήμο που θα μπορούσε να φτιάξει τους δρόμους για την πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους ή να δημιουργήσει ποτίστρες, ενώ μεγάλο θέμα είναι και η υψηλή τιμολόγηση του νερού για το πότισμα των ζώων.