Στο έλεος της ξηρασίας η Κύπρος, λιγοστεύει το νερό για τις καλλιέργειες

Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Κύπριοι καλλιεργητές γνωρίζουν ότι και φέτος θα έχουν πολύ μικρές διαθέσιμες ποσότητες νερού για τις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, θα είναι ακόμα λιγότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που τα νοικοκυριά φαίνεται ότι θα γλιτώσουν τις διακοπές ύδρευσης… εις βάρος τους.

Σε ετήσια βάση, οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν στην Κύπρο παράγουν 68 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Παρ’ όλα αυτά, το νερό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις της οικιακής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Τεχνικό Μηχανικό στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, Φαίδρο Ρουσή, για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών απαιτούνται συνολικά 83 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, επομένως θα χρειαστεί να αντληθεί πολύ νερό από τις δεξαμενές αποθήκευσης υδάτων της χώρας. «Πέρυσι, οι ανάγκες ανέρχονταν σε 81 εκατομμύρια, όμως συνεχίζουν να αυξάνονται, κυρίως λόγω του τουρισμού», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Cyprus Mail, το νερό που είναι αποθηκευμένο στις κυπριακές δεξαμενές νερού αγγίζει το 22,8% της συνολικής χωρητικότητας. Το περασμένο έτος, η κατάσταση ήταν ελαφρώς καλύτερη, καθώς το ποσοστό ανερχόταν σε 29,7%. Συνεπώς, η θέση των αγροτών είναι δυσχερέστερη από ό,τι το 2017, όταν και καλύφθηκε το 33% των αναγκών τους από το αποθηκευμένο νερό. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ρουσή, η παροχή θα μειωθεί στο 25%.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κύπριου υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, η διανομή του νερού θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά. Αυτήν τη στιγμή, προτεραιότητα είναι η διάσωση των πορτοκαλιών και των ελιών, καθώς και η παροχή νερού στα θερμοκήπια.

Μέχρι τέλος Μαΐου κλείνει η κάνουλα για την πατάτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό για εποχιακές καλλιέργειες, όπως αυτές της πατάτας και αρκετών άλλων λαχανικών, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Από εκεί και πέρα, η κάνουλα των δεξαμενών κλείνει.