Χοιρινό: Πέρασε στη χονδρική η αύξηση στον παραγωγό

Χοιρινό Πέρασε στη χονδρική η αύξηση στον παραγωγό
-Διαφήμιση-
Delegate

Στην περίοδο της κορύφωσης της ζήτησης βρίσκεται για τα καλά το χοιρινό, με την τιμή του 1,4 ευρώ ζώντος βάρους στον παραγωγό να έχει γενικευτεί. Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των χοιροτρόφων, αυτή είναι και η τιμή-«οροφή», που επεδίωκε να κρατήσει για φέτος ο κλάδος, σε μια προσπάθεια στήριξης τόσο του ίδιου του εγχώριου χοιρινού όσο και του εισοδήματος των καταναλωτών.

Την εβδομάδα που διανύουμε, η ανατίμηση αυτή φάνηκε να μετακυλίεται και στη χονδρική. Έτσι, την προηγούμενη Δευτέρα στον ΟΚΑΑ, τα μαδητά μισάδια «τσίμπησαν» από τα 2,2-2,4 ευρώ το κιλό στα 2,3-2,6 ευρώ το κιλό και τα τύπου καρρέ μισάδια από τα 2,5-2,8 στα 2,7-3 ευρώ το κιλό. Αναλόγως και στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, τα χοιρινά εγχώρια χωρίς λίπος πωλούνταν την προηγούμενη Τρίτη προς 2,8-3,2 ευρώ το κιλό, από 2,6-3 ευρώ στις 19 Ιουλίου. Πάντως, η αύξηση στην τιμή παραγωγού δεν φαίνεται να μετακυλίεται ακόμη στα σημεία πώλησης κρεάτων των σούπερ μάρκετ, όπου οι τιμές παραμένουν, με μικρές επιμέρους αυξομειώσεις, στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι επιπλέον ώθηση στη ζήτηση για εγχώριο χοιρινό δίνουν και οι υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στο εισαγόμενο. Έτσι, η αυξημένη ζήτηση προς τους Έλληνες χοιροτρόφους τους «αναγκάζει» να δίνουν ζώα σε μικρότερο από το σύνηθες βάρος των 100-115 κιλών, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν κύκλοι των χοιροτρόφων, να οδηγήσει τις επόμενες εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις τις τιμές παραγωγού πάνω από το 1,4 ευρώ κιλό. Η διαφορά που παρατηρείται μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής χονδρεμπόρου αναδεικνύει το διαχρονικό ερώτημα: πόσο υγιείς είναι μια αγορά στην οποία ο παραγωγός πουλάει 1,4 ευρώ (1,8 σφαγμένο) και ο χονδρέμπορος στις κεντρικές αγορές μέχρι 3,2 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, σε υπερδιπλάσια τιμή;

-Διαφήμιση-

Μελίνα Ζιάγκου