Χοιροτροφία: Βελτίωση υποδομών και επενδυτικά εργαλεία ζητούν οι παραγωγοί

Όχημα για την ανάπτυξη της ελληνικής χοιροτροφίας μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η τεχνολογική βελτίωση των υποδομών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων. Παρόλα αυτά, το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας οκταετίας, η πτώση των τιμών και της κατανάλωσης, οι δανειακές υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν οι παραγωγοί να αντεπεξέλθουν και η απουσία επενδυτικών προγραμμάτων, αποτελούν, όπως είπαν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι του κλάδου, από τις βασικές αιτίες για την πτωτική πορεία που χαρακτηρίζει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Οι αριθμοί

Ενδεικτικά, ως προς την εξέλιξη του κλάδου, είναι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αποτυπώνονται στην τελευταία σχετική έρευνα. Σύμφωνα με αυτά, το 2013, οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με το 2009, ενώ κατά 18,9% μικρότερο εμφανίζεται το ζωικό κεφάλαιο. Ακόμη, στο διάστημα από το 2011 μέχρι το 2014, το ζωικό κεφάλαιο εμφανίζεται μειωμένο κατά 210.000 κεφάλια, ήτοι κατά 25,6%. Την ίδια στιγμή, με μέσο όρο ΕΕ της τιμής παραγωγού στο 1,59 ευρώ το κιλό, στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,75 ευρώ, εξαιτίας, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, του υψηλότερου κόστους διατροφής, που αποτελεί και το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Οι αιτίες

«Έχουμε οκτώ χρόνια τώρα, σχεδόν, με “κλειστές” τράπεζες, χωρίς επενδυτικά προγράμματα, με capital controls. Πώς θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος ο κλάδος της χοιροτροφίας από τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την οικονομία της χώρας;», είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γ. Μπούρας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «παρόλα αυτά, έγιναν κάποιες προσπάθειες, κάποιοι χοιροτρόφοι που είχαν τη δυνατότητα έκαναν από μόνοι τους επεκτάσεις, έκαναν καινούργια χοιροστάσια». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν επόμενο ότι θα έμεναν οι πιο καλά οργανωμένες μονάδες, οι οποίες ανέπτυξαν αντιστάσεις απέναντι στις συνθήκες που διαμορφώνονταν, και κυρίως αυτές που στόχευσαν πολύ στην παραγωγικότητα, αύξησαν τους ρυθμούς τους και αντεπεξήλθαν στους όρους του ανταγωνισμού, χωρίς αυτό να αναιρεί και τις περιπτώσεις μονάδων με πολύ καλές υποδομές που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Στη μείωση του αριθμού των χοιρομητέρων, τόσο από μονάδες που έκλεισαν όσο και από υφιστάμενες, αποδίδει τη μείωση της παραγωγής χοιρινού στη χώρα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, υπεύθυνος για θέματα χοιροτροφίας, Γ. Διδάγγελος. «Η κρίση μάς έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία, δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα στην αγορά, τα προγράμματα για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών δεν ξεκίνησαν ακόμη, η ίδια η κατανάλωση έχει μειωθεί».

Για την ανάπτυξη

Κοινός τόπος στις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου είναι ότι παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται, η χώρα διαθέτει όχι μόνο μεγάλες και σύγχρονες μονάδες, αλλά και έμπειρους χοιροτρόφους με την απαραίτητη τεχνογνωσία, τέτοια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις προηγμένες χοιροτροφικά χώρες της ΕΕ. Δύο είναι τα κεφαλαιώδους σημασίας μέτρα, τα οποία, εφόσον υλοποιηθούν, θα ανοίξουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη, σημειώνει ο Γ. Διδάγγελος: η ρύθμιση των χρεών των χοιροτρόφων με τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και να απαλλαγούν από τη δαμόκλειο σπάθη της ποινικοποίησης των χρεών, και η πάταξη των ελληνοποιήσεων μέσω της αναγραφής της προέλευσης του χοιρινού στα παραστατικά των ταμειακών μηχανών της λιανικής. «Εάν ισχύσουν αυτά τα δύο μέτρα, εμείς, ως παραγωγοί, δεσμευόμαστε ότι πολύ σύντομα, σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, μπορούμε να οδηγήσουμε σε αυξητική τροχιά την ελληνική παραγωγή», τόνισε, αξιοποιώντας, παράλληλα, και τα προγράμματα για χρηματοδότηση αναβάθμισης της τεχνολογικής υποδομής και εκσυγχρονισμού των μονάδων.

Με στόχευση στην παραγωγικότητα και με όχημα και τις υποδομές μπορεί να αναπτυχθεί ο κλάδος, σύμφωνα με τον Γ. Μπούρα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «ζητάμε από το υπουργείο να δώσει τα εργαλεία να αναπτυχθεί ο κλάδος, επενδυτικά προγράμματα, σχέδια βελτίωσης, αναπτυξιακό νόμο, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές που, πλέον, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη του κλάδου να γίνει με σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η ζήτηση στο προϊόν είναι εποχική».

Υπάρχει μέλλον για συνεργασίες

«Οι συνεργασίες ανάμεσα στο κράτος, τους συνεταιρισμούς και την επιχειρηματικότητα, προϋποθέτουν και την ύπαρξη μιας σχετικής κουλτούρας», είπε με έμφαση ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ. «Πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον, αρκεί να βρεθούν οι “σκαπανείς” οι οποίοι θα προσπεράσουν παλιές συνήθειες και μιζέριες και θα πάνε τα πράγματα παρακάτω».

Παραγωγικότητα

Και εκτιμήσεις για βελτίωση των στοιχείων

«Θα τολμήσω να πω, επιφυλασσόμενος των στοιχείων για το 2016, ότι τα τελευταία τρία περίπου χρόνια υπήρξε μια σημαντική βελτίωση στα στοιχεία που αποτυπώνουν την παραγωγικότητα. Κι αυτό, καθώς υπήρξε μια θεαματική βελτίωση σε επίπεδο γενετικού υλικού και διατροφής. Πρόκειται για επιστήμες οι οποίες έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Έτσι, εκτιμώ ότι, ίσως, έχουν αυξήσει την παραγωγή σε απόλυτα νούμερα, σε σχέση για παράδειγμα με το 2007-2008, με λιγότερες χοιρομητέρες. Αυτή την στιγμή έχουμε στην Ελλάδα επιχειρήσεις με πολύ υψηλά νούμερα παραγωγικότητας», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γ. Μπούρας.