Χρήσιμα συμπεράσματα από επίσκεψη Αγιωτών σε αμυγδαλεώνες και επιχειρήσεις στην Ισπανία

Για τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας του αμυγδάλου ενημερώθηκαν αμυγδαλοπαραγωγοί, μέλη της Ομάδας Παραγωγών της επαρχίας Αγιάς, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ταξιδιού στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια στην Ισπανία, που πραγματοποίησαν μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+.

Χρήσιμα συμπεράσματα από επίσκεψη Αγιωτών σε αμυγδαλεώνες και επιχειρήσεις στην Ισπανία

Οι 12 Αγιώτες παραγωγοί, που συμμετείχαν στο ταξίδι, επισκέφθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα ένα εργοστάσιο στην επαρχία Αλικάντε, το οποίο με πρώτη ύλη το αμύγδαλο παράγει το παραδοσιακό ΠΟΠ προϊόν παστέλι – μαντολάτο, γνωστό ως turron. Εκεί, ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αξιοποίησαν μια παλιά παραδοσιακή συνταγή για την παραγωγή ενός ΠΟΠ προϊόντος, με πρώτη ύλη τα αμύγδαλα της τοπικής ποικιλίας Μαρκόνα, η οποία καλλιεργείται σε ξηρικές συνθήκες.

Επισκέφθηκαν ακόμη ένα εργαστήριο, που πραγματοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο του αμυγδάλου και των προϊόντων μεταποίησις του και την εταιρία Agromillora, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτωριακού υλικού, κυρίως υποκειμένων δενδροκομίας. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια και ασηπτικές συνθήκες. Όταν τα φυτά αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος, ταυτοποιούνται και είναι έτοιμα προς διάθεση. Παρουσιάστηκαν υποκείμενα Rootpac, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φυτών χαμηλής ανάπτυξης, κατάλληλα για πυκνές φυτεύσεις. Σε άλλους αμυγδαλεώνες ενημερώθηκαν για τις καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζονται στην περιοχή και για τα προβλήματα ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, όπου τους προκάλεσε εντύπωση η έλλειψη προσβολών από το ευρύτομο, το οποίο, όπως δήλωσαν οι ντόπιοι παραγωγοί, δεν υπάρχει στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την πρακτική του κλαδέματος και, όπως φάνηκε, ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι Έλληνες παραγωγοί ήταν ορθότερος και με καλύτερα αποτελέσματα. Επόμενος σταθμός της περιοδείας τους ήταν ο πειραματικός αγρός του Κέντρου Έρευνας και Προώθησης Νέων Ποικιλιών, όπου αξιολογούνται 18 ποικιλίες αμυγδαλιάς όσον αφορά την προσαρμοστικότητα, την παραγωγικότητα, την οψιμότητα στην άνθιση, το αυτογόνιμο των ανθέων και η αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες.

Τέλος, επισκέφθηκαν συνεταιρισμό που διαχειρίζεται τα προϊόντα των μελών του (ελιά, σταφύλι, αμύγδαλο) και ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που παρασκευάζει προϊόντα αποκλειστικά από αμύγδαλο (κουφέτα, turron, σοκολάτες, αμυγδαλωτά κ.ά.). Οι παραστάσεις από το ταξίδι και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν έδωσαν το έναυσμα για μια γόνιμη σκέψη στους Αγιώτες αμυγδαλοπαραγωγούς και έναν προσανατολισμό προς την οργάνωση της ομάδας τόσο στον τομέα του εκσυγχρονισμού της αμυγδαλοκαλλιέργειας, όσο και της διάθεσης και επεξεργασίας του προϊόντος.