Χρήσιμα συμπεράσματα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας

Χρήσιμα συμπεράσματα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας

Τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου της χοιροτροφίας τέθηκαν επί τάπητος στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας, που διοργάνωσε στην Καλαμπάκα η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Χοιροτρόφων, παρουσία πλήθους κόσμου, που παρακολούθησε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ξένων ομιλητών.

Στο συνέδριο, έγινε λόγος για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της τροφής, τις διεθνείς τάσεις, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η δυναμική του κλάδου, αλλά και πώς αυτός μπορεί να βοηθηθεί από την πολιτεία.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπούρας, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να συντονιστούν οι χοιροτρόφοι, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στη διεθνή αγορά και στον κλάδο γίνονται πολλές ανακατατάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, «η βελτίωση του επιπέδου ζωής σε πολλά κράτη, π.χ. Κίνα, Ινδία και σε γειτονικά κράτη της Ρωσίας, έχουν αυξήσει τόσο την κατανάλωση στην παγκόσμια αγορά, όσο και τις επενδύσεις από πολλά κράτη. Εκτός από τις παραδοσιακές χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η οποία μέσω συντονισμένων δράσεων έχει αυξήσει την παραγωγή χοιρινού κρέατος και έχει ξεπεράσει τη Γερμανία σε αποδόσεις, ολοένα και περισσότεροι νέοι παίκτες προκύπτουν στον ορίζοντα, όπως η Ρωσία, η οποία με το εμπάργκο επιχειρεί να τονώσει την εγχώρια παραγωγή της και να γίνει αυτάρκης στον τομέα των κρεάτων. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με φορολογικά-οικονομικά κίνητρα, κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας».

Όπως υποστήριξε στην «ΥΧ» ο κ. Μπούρας, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι σχετίζονται με την άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24%, που είναι σήμερα, στο 13%, έτσι ώστε αφενός να τονωθεί η κατανάλωση και αφετέρου να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανασάνουν. Ακόμη, να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους χοιροτρόφους, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης στο νέο ΠΑΑ, ώστε να προχωρήσουν οι ίδιοι σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους. Τελευταία φορά που ως κλάδος αξιοποιήσαμε Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2002. Έκτοτε, παλεύουμε μόνοι μας, με πολύ καλά αποτελέσματα να σταθούμε όρθιοι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ας ελπίσουμε ότι θα προκηρυχθούν αυτά το α΄ εξάμηνο του 2017, όπως μας υποσχέθηκαν. Έχουμε ποιοτικά κρέατα, δεν είχαμε ποτέ διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να το σηκώσουμε ως σημαία για να πάρει ο κλάδος της χοιροτροφίας όσα πρέπει», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.