Χρυσώνει το χάπι  για την αναγκαστικότητα στους Σαμιώτες παραγωγούς το ΥΠΑΑΤ

Με ένταξη σε πρόγραμμα για παραδοσιακό αμπελώνα

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να τροποποιήσει τον νόμο περί αναγκαστικής συμμετοχής σε συνεταιρισμούς

Σε πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών θα μπει το κρασί της Σάμου και σε πρόγραμμα προστασίας ο αμπελώνας της, όπως συμβαίνει με τον παραδοσιακό αμπελώνα της Σαντορίνης, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη τόνισε ότι γνωρίζει τη διαφωνία του, για το θέμα της κατάργησης της αναγκαστικότητας των Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι προβλεπόταν αφενός στην εργαλειοθήκη ΙΙ, του ΟΟΣΑ και αφετέρου  εξαιτίας της δικαστικής προσφυγής για το θέμα της αναγκαστικότητας. 

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης εξήγησε ότι με την ανάγνωση που έχει γίνει στα χωράφια από το χαρτογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν βγει εκτός εκατοντάδες αμπελουργοί, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και το εισόδημά τους στην πληρωμή ενισχύσεων αλλά και για την ίδια την παραγωγή του κρασιού της Σάμου, που είναι ΠΟΠ προϊόν, υψηλής προστιθέμενης αξίας και πολιτιστικής σημασίας για το νησί.

Ο κ.Αποστόλου υποστήριξε ότι όλοι οι παραγωγοί , που έχουν αμπελώνες πρέπει να καταθέτουν πρόσθετα δικαιολογητικά αμπελουργικού μητρώου κ.ά. Παραδέχτηκε ότι εκατοντάδες Σαμιώτες πετάχτηκαν εκτός συστήματος σημείωσε , ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια για βελτιώσεις ως τον Οκτώβριο του 2016, για τη φετινή χρονιά. 

Στα θέματα που έθεσε ο κ.Σεβαστάκης για την προστασία του κρασιού της Σάμου, που είναι ΠΟΠ, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα με την Κίνα, καθώς έχει κατοχυρωθεί το κρασί Σάμου ως εμπορικό σήμα αλλά γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πρόσθετη στήριξη των παραγωγών και του εξαιρετικού αυτού ελληνικού κρασιού μέσω προγραμμάτων προώθησης των εξαγωγών και ενίσχυσης του αμπελώνα της Σάμου, κατά το πρότυπο, που εφαρμόζεται στον αμπελώνα της Σαντορίνης, ώστε να φτάσει συνολικά η ενίσχυση κοντά στα 200 ευρώ το στρέμμα. 

 Άννα Στεργίου