Χριστίνα Λούβρου: Να ασχοληθούν οι νέοι άνθρωποι με τον αγροτικό τομέα

Χριστίνα Λούβρου, Ενωση Συνεργαζόμενων Αγροτών Κέρκυρας

Χριστίνα Λούβρου: Να ασχοληθούν οι νέοι άνθρωποι με τον αγροτικό τομέα

Με μακρά θητεία, 30 και πλέον χρόνων, στο αγροτικό κίνημα, αρχικά ως υπάλληλος του συνεταιρισμού και από το 2011 από τη θέση της προέδρου της Ένωσης Συνεργαζόμενων Αγροτών Κέρκυρας, η Χριστίνα Λούβρου έχει γνώση της αγροτικής κοινωνίας και ειδικότερα του ρόλου της γυναίκας μέσα σε αυτή.

Το στοίχημα που έχει βάλει η Χριστίνα Λούβρου είναι να καταφέρει από τη θέση της προέδρου να συμβαδίσει ο τουρισμός με τον αγροτικό τομέα. «Όταν αυτά τα δύο πορευτούν παράλληλα, τότε θα έχουμε κερδίσει πολλά», μας λέει. «Επειδή η Κέρκυρα είναι τουριστική, περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα, παρά με το αγροτικό κομμάτι. Θεωρώ όμως, ότι ο αγροτικός τομέας θα τους αποδώσει περισσότερα και θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει πεδίο στον αγροτικό τομέα και θα μπορέσουν να καταφέρουν πολλά», τόνισε η Χρ. Λούβρου.

Η ίδια δηλώνει τυχερή, που κατά τη διάρκεια των χρόνων έχτισε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αγρότες της περιοχής. Όμως, όπως μας είπε, «η γυναίκα αγρότισσα δεν έχει ίσα δικαιώματα ούτε ίσες ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες αγρότισσες δεν είναι ιδιοκτήτριες γης, αλλά εργάζονται σε εκμεταλλεύσεις του συζύγου ή του πατέρα. Η γυναίκα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο, γιατί και επιχειρηματικό μυαλό έχει και μπορεί να τα καταφέρει. Δεν πρέπει να φοβάται κανέναν και πιστεύει στον εαυτό της και σε αυτό που αγαπάει. Εγώ ως πρόεδρος λέω και θέλω περισσότερες γυναίκες, ακόμη και στο ΔΣ, αρκεί να εμπιστεύονται τον εαυτό τους».

Η Χρ. Λούβρου επισήμανε, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε να πείσει τους νέους και τις νέες, που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ακόμα επαγγελματικό προσανατολισμό, να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. «Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να τους στηρίξει και το κράτος. Εμείς ως συνεταιρισμός προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει, διότι για να δημιουργηθεί μια αγροτική επιχείρηση χρειάζεται και η οικονομική ενίσχυση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα κακώς κείμενα στη λειτουργία συνεταιρισμών και τη δυσπιστία που έχουν προς αυτούς οι αγρότες, τονίζοντας ότι «τώρα τους βλέπω πως επιστρέφουν προς τον συνεταιρισμό. Στηρίζονται σε μας. Στηρίζονται και στον νέο φορέα, που δημιουργήθηκε, στον ΣΑΣΟΕΕ. Και αυτό γιατί βλέπουν ότι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτόν, ενδιαφέρονται μόνο για τον αγροτικό τομέα και το αγροτικό κίνημα».