Ενημέρωση για τον Xylella Fastidiosa στην Κρέστενα Ηλείας

Απροστάτευτοι οι παραγωγοί απέναντι στην Xylella, λέει ο Αυγενάκης
-Διαφήμιση-
Delegate

Με αυξημένη συμμετοχή υλοποιήθηκε στην Κρέστενα ενημερωτική ημερίδα για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella Fastidiosa, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους ελαιώνες της Ιταλίας. Η ημερίδα διοργανώθηκε στον χώρο της Γιορτής Σταφίδας από τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για τον βιολογικό κύκλο του βακτηρίου, τις καλλιέργειες που επηρεάζει αλλά και με ποιον τρόπο μεταδίδεται. Όπως αναφέρθηκε, η Xylella Fastidiosa έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών και τα συμπτώματα που προκαλεί ποικίλλουν ανάλογο με το φυτό.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων φυτών. Στην χώρα μας τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχων διαπίστωσης του βακτηρίου σε συμπωματικά δένδρα ελιάς είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Ηρακλείου. Εκατοντάδες ύποπτα δείγματα κλάδων ή δένδρων ελιάς έχουν εξετασθεί στα διαπιστευμένα εργαστήρια με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ως συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι είναι μεγάλης σημασίας η σωστή ενημέρωση των άμεσα εμπλεκόμενων, φορέων, επιστημόνων αλλά κυρίως των ιδίων των παραγωγών ούτως ώστε να διασφαλιστεί στο βαθμό που είναι εφικτό ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση του βακτηρίου στη χώρας μας.

-Διαφήμιση-

Στην ημερίδα παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, φορείς του Δήμου, γεωπόνοι, φυτωριούχοι, παραγωγοί και αγρότες από το σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου.

Νικολέτα Τζώρτζη