Χύμα τσίπουρο: «Βράζουν» αμβυκούχοι-αποσταγματοποιοί για τη νομιμοποίηση

Κορυφώνονται οι διεργασίες της προσωρινής Επιτροπής των παραγωγών χύμα τσίπουρου (διήμερων) της επαρχίας Τυρνάβου, προκειμένου να υποβληθεί, περί τα τέλη Οκτωβρίου, ολοκληρωμένο Σχέδιο Παραγωγής, Πιστοποίησης και Ελέγχου του προϊόντος στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να αναγνωριστεί το χύμα τσίπουρο ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

Την ίδια ώρα, οι αποσταγματοποιοί διαφωνούν με την παραπάνω εξέλιξη, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου, Δημ. Κίτσιος, μιλά για παγίωση μιας άναρχης κατάστασης.

Οι αμβυκούχοι του Τυρνάβου

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «ΥΧ» Τυρναβίτες αμβυκούχοι, «τι πιο φυσιολογικό να αναδειχθεί το χύμα τσίπουρο Τυρνάβου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν; Εγγυημένο με τη σφραγίδα της ΕΕ, Παραδοσιακό διότι παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο εδώ και αιώνες στην περιοχή μας και συνοδεύεται από πολιτισμικά στοιχεία (γνωστά σε όλους τα πανηγύρια και οι γιορτές που στήνονται στα υπαίθρια καζαναριά, κατά τη διαδικασία της απόσταξης) και ιδιότυπο αφού παράγεται αποκλειστικά σε άμβυκες. Με την πρωτοβουλία μας θέλουμε να πετύχουμε τρία πράγματα: Να προστατεύσουμε το προϊόν από τη συκοφάντηση που υφίσταται από ορισμένους αποσταγματοποιούς, να το αναβαθμίσουμε, δίνοντας του μια ταυτότητα και τρίτον να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, αφού οι ποσότητες στέμφυλων που οδηγούνται στα καζάνια της επαρχίας είναι όσες εισκομίζει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός».

Μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που συγκροτήθηκε δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους την προσπάθεια που ξεκίνησαν, με απώτερο σκοπό να προσφέρουν στον καταναλωτή νέα «έξυπνα» προϊόντα, τα οποία αναμένεται να έχουν ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στην αγορά, καθώς θα ενσωματώνουν το μεράκι του αμπελοκαλλιεργητή, τη γνησιότητα της τοπικής πρώτης ύλης, την παραδοσιακή παρασκευή με το λαογραφικό της υπόστρωμα και, βεβαίως, την ιχνηλασιμότητα.

Σχολιάζοντας, δε, τις κατηγορίες των επίσημων αποσταγματοποιών περί «άναρχης κατάστασης που επικρατεί με τα διήμερα», απαντούν ότι «τα πάντα ελέγχονται σχολαστικά. Πριν πάρουν φωτιά τα καζάνια, προπληρώνεται ο φόρος, λαμβάνονται οι σχετικές άδειες από τα τελωνεία, βάσει των παραγόμενων ποσοτήτων, ενώ η περίοδος είναι συγκεκριμένη (15 Οκτωβρίου-15 Δεκεμβρίου), οπότε οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Αν οι αποσταγματοποιοί μιλούν για άναρχη αγορά, γιατί δεν ζητούν το ισοζύγιο, που επιθυμούν οι αμβυκούχοι; Τι έχουν να φοβηθούν;».

Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου

Αντίθετος με το καθεστώς των διήμερων και ανήσυχος για το μέλλον των επίσημων αποσταγματοποιών και ποτοποιών εάν ευοδωθεί η παραπάνω προσπάθεια των Τυρναβιτών, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, Δημήτρης Κίτσιος, διότι έτσι «καθιερώνεται ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι επίσημοι συνεταιρισμοί στο τέλος δεν θα αντέξουμε. Έχουμε την υψηλή φορολογία στο κρασί και στο τσίπουρο, πληρώνουμε 6 ευρώ το λίτρο, ενώ οι διήμεροι 60 λεπτά. Προ καιρού, όταν συνέλαβαν οι αρχές μια μεγάλη ποσότητα λαθραίου προϊόντος στην περιοχή, από το καθεστώς των διήμερων δεν προέρχονταν ο δράστης; Αυτήν τη στιγμή, το τσίπουρο Τυρνάβου δεν έχει την προστασία της Προέλευσης Γεωργικής Ένδειξης; Μία ακόμη ονομασία ως ΕΠΙΠ δεν θα μπερδέψει τους καταναλωτές, δεν θα υποβαθμίσει το επίσημο προϊόν;

Όσον αφορά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με δεδομένο ότι οι αμβυκούχοι στην περιοχή είναι πολλοί και βράζουν μεγάλες ποσότητες, γιατί δεν γίνονται μέλη μας, έστω με την ιδιότητα του μικρού αποσταγματοποιού, για τον οποίο η φορολογία είναι μικρότερη απ’ ό,τι στους μεγάλους;».

Τέλος, ο κ. Κίτσιος θεωρεί ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για προϊόντα ΕΠΙΠ δεν περιλαμβάνει αλκοολούχα ποτά και δύσκολα η προσπάθεια των Τυρναβιτών θα έχει αποτελέσματα.

Η σύσκεψη

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου, 22 περίπου παραγωγοί χύμα τσίπουρου αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος εφεξής θα τους εκπροσωπεί και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επίσημη καταγραφή όλων των παραγωγών παραδοσιακού τσίπουρου, των αμβύκων παραγωγής του προϊόντος, για να επιτευχθεί η πιστοποίηση όλων των ποσοτήτων, των παραδοσιακών τεχνικών και των συνθηκών παραγωγής από επίσημο Φορέα Πιστοποίησης.