Υπαίθρια Ντομάτα: Σε υψηλή πτήση η τιμή, παρά τις συνεχιζόμενες εισαγωγές

Έσπασε το φράγμα του 1 ευρώ/κιλό η τιμή παραγωγού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, «υποβοηθούμενη» και από τις μειωμένες αποδόσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της tuta absoluta. Mε αυτόν τον τρόπο, προσπέρασε τις πιέσεις που δέχτηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις αθρόες εισαγωγές.

Κοινός παρονομαστής στις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των παραγωγών είναι ο προβληματισμός για το υψηλό καλλιεργητικό κόστος –που επηρεάζει καταλυτικά η αντιμετώπιση της tuta absoluta– σε συνδυασμό με το ρίσκο που έχει η υπαίθρια καλλιέργεια όσον αφορά τις αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και η αβεβαιότητα για τις τιμές παραγωγού, που βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εισαγωγών. Όλα αυτά οδηγούν σε συστηματική συρρίκνωση την καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ανά περιοχή

«Στο μισό περιορίστηκαν οι φυτεύσεις υπαίθριας ντομάτας φέτος στην Πρέβεζα. Η tuta absoluta, μέσα σε έναν χρόνο, αύξησε το κόστος  καλλιέργειας κατά 20%», σημείωσε ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δημήτρης Καββαδάς. Η συγκομιδή στον νομό ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και φέτος θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, επειδή είναι λιγότερες οι φυτεύσεις. Στην αρχή της σεζόν, η τιμή παραγωγού διαμορφωνόταν στα 60 λεπτά, ενώ τον Ιούλιο, όταν πραγματοποιούνταν μαζικές εισαγωγές, έπεσε στα 40-50 λεπτά/κιλό, για να ανέβει μέχρι τα 80 λεπτά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Με επιφύλαξη πραγματοποιούν φυτεύσεις υπαίθριας ντομάτας και στον Μαραθώνα τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρο Βάρσο. «Οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι τύχη θα έχουν, ενώ η tuta αυξάνει το κόστος. Φέτος, περίπου οι μισές φυτεύσεις είχαν απώλειες ως προς τις αποδόσεις, ενώ υπήρξαν και παραγωγοί που οδηγήθηκαν σε εκρίζωση, γιατί δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τo έντομο», επισήμανε.

Στα 150 στρέμματα έχει περιοριστεί η υπαίθρια ντομάτα στα Φιλιατρά, από 1.000 στρέμματα περίπου που ήταν πριν από μια πενταετία, εξαιτίας αφενός της tuta και αφετέρου των μη ικανοποιητικών τιμών που δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν το κόστος της καλλιέργειας και να αφήσουν ένα ενθαρρυντικό εισόδημα για τη διατήρηση της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο. Η τιμή ξεκίνησε για τους παραγωγούς στα 80 λεπτά τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, έπειτα έπεσε στα 45 λεπτά, για να ξανανέβει τον Σεπτέμβριο στα 80 λεπτά, τιμή, που, όπως σημειώνει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, αφορά τις τελευταίες αποδόσεις της σεζόν.

Οι βροχοπτώσεις στάθηκαν εχθρικά απέναντι στην υπαίθρια καλλιέργεια στην Καστοριά, όπου οι αποδόσεις στα περίπου 1.000 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας μειώθηκαν φέτος σημαντικά. «Σύμφωνα με τα συμβόλαια με τους παραγωγούς, έπρεπε να προσκομίσουν 7 τόνους/στρέμμα εμπορεύσιμης ντομάτας και πολλοί δεν έφεραν ούτε 500 κιλά/στρέμμα, με τις πρώιμες να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς ΑΕ, Δημοσθένης Μωυσίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως παρά τις εισαγωγές, η τιμή παραγωγού έφτασε τα 80-90 λεπτά, «με μια βουτιά μέσα στον Αύγουστο, που έπεσε στα 35 λεπτά, με αυξημένες εισαγωγές και μεγάλη προσφορά εγχώριας ντομάτας».

Ακόμα και πάνω από 1 ευρώ/κιλό φτάνει τις τελευταίες δέκα μέρες η τιμή για την υπαίθρια ντομάτα από τη Σκοτεινή Αργολίδας, μας είπε ο παραγωγός Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, που επιβεβαιώνει πως «οι εισαγωγές πίεσαν την τιμή μέχρι και τον Αύγουστο, αλλά τώρα διαμορφώνεται στα 80 λεπτά, μέχρι και 1,1 ευρώ/κιλό». Η συγκομιδή εκεί ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι τώρα, με μικρότερες αποδόσεις, λόγω των βροχοπτώσεων. «Φέτος, οι αποδόσεις μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 1.500 κιλά/στρέμμα, όταν μια καλή χρονιά παίρνουμε 3,5-4 τόνους/στρέμμα», σημείωσε.

Με όχημα τις εισαγωγές, πιέζεται η τιμή παραγωγού

Η φετινή σεζόν χαρακτηρίστηκε από το σκαμπανέβασμα της τιμής παραγωγού, με τις αθρόες εισαγωγές Ιουλίου και Αυγούστου να επισημαίνονται από όλους τους συνομιλητές μας ως το κυρίαρχο μέσο άσκησης πίεσης, παράλληλα με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχαν μπει στη συγκομιδή όλες οι περιοχές της χώρας. Έτσι, το καλοκαίρι έπεσε ακόμα και στα 30 λεπτά/κιλό για τον παραγωγό. Η εικόνα αντιστράφηκε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις της καλλιέργειας, φτάνοντας για τον παραγωγό στα 80 λεπτά-1,1 ευρώ/κιλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον ΟΚΑΑ στις 16 Ιουλίου η εγχώρια ντομάτα κατηγορίας I πωλούνταν 50-80 λεπτά/κιλό, στα ίδια επίπεδα με την εισαγόμενη. Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, η εισαγόμενη πωλούνταν ακριβότερα από την εγχώρια κατά 10 λεπτά, στο 1-1,3 η εγχώρια και 1,1-1,4 η εισαγόμενη, ενώ η κατηγορία έξτρα της εγχώριας πωλούνταν προς 1,4-1,5 ευρώ/κιλό. «Οι αθρόες εισαγωγές από Σερβία, Σκόπια και Πολωνία πίεσαν την τιμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρος Βάρσος. Όπως είπε, μέσα στον Ιούλιο η πολύ καλή ντομάτα ξεκινούσε στο 1,2-1,3 ευρώ, ανάλογα με τις ποσότητες κάθε παραγωγού, ενώ «την τελευταία εβδομάδα φτάνει το 1,8 η καλή ποιότητα». Στα σούπερ μάρκετ, δε, καταγράψαμε την προηγούμενη Τρίτη ελληνική ντομάτα προς 1,45-1,65 ευρώ/κιλό και την εισαγωγής από Πολωνία στο 1,93 ευρώ/κιλό.

Δικτυοκήπια απέναντι στην tuta

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, έδωσε έμφαση στη διάσταση αντικατάστασης της υπαίθριας καλλιέργειας με δικτυοκήπια, στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων, ώστε η περιοχή της Τριφυλίας να μπορεί να διατηρήσει τις συνεργασίες με τις αλυσίδες και να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και τους καλοκαιρινούς μήνες: «Παρατηρείται μια τάση για στροφή προς αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας. Εμείς το προωθούμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς, καθώς εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή, υψηλή ποιότητα, μείωση εισροών και παραγωγή δώδεκα μήνες τον χρόνο».