ΥΠΕΝ: Σε εξαιρετική κατάσταση για κολύμβηση πάνω από το 97% των υδάτων της χώρας

ΥΠΕΝ: Σε εξαιρετική κατάσταση για κολύμβηση πάνω από το 97% των υδάτων της χώρας

«Πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από την ανησυχία που προκάλεσε έκθεση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Το υπουργείο τονίζει πως ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου, και πως τα στοιχεία που συλλέγονται, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ΚΥΑ, υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιολογούνται σχετικά.

Το υπουργείο υπενθυμίζει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο. Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα νερά της Ελλάδας είναι καθαρά και ασφαλή για κολύμβηση. Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97.2% της κλίμακας αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1500 τοποθεσίες της χώρας, με 1499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

«Σε αντίθεση με τα παραπάνω, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση» αναφέρει το υπουργείο.

Και συμπληρώνει: «Πλην της αοριστίας της εν λόγω έκθεσης (υπάρχει επίκληση εργαστηρίων χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα), της καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας του ΠΑΚΟΕ για τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων και της εν γένει αντίθεσης τέτοιου είδους δραστηριότητας με την καθιερωμένη από τις προδιαγραφές διαδικασία, σημειώνουμε ότι η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό, σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας».