Με υπογραφή Αποστόλου η ανάθεση των προγράμματων προώθησης της φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!»

Επιβεβαιώθηκε η «ΥΧ» που στις 18/5 δημοσίευσε πως η διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όρισε προσωρινό ανάδοχο των 2 προγραμμάτων για την προώθηση της φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» την εταιρεία ΝΟΒΑΣΕΡΤ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη 24/5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε την ανάθεση υλοποίησης των 2 προγραμμάτων προώθησης και προβολή της φέτας στις αγορές του Καναδά και των ΗΠΑ και αυτές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Το 1ο που αφορά τις αγορές του Καναδά και των ΗΠΑ είναι συνολικού κόστους 3.373.324 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την Ε.Ε. 

Το 2ο για τις αγορές Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι συνολικού κόστους 2.916.640 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την Ε.Ε.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του υπουργείου

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που εξουσιοδοτούσε τον νέο πρόεδρο κ. Νίκο Κατή να υπογράψει τις δύο συμβάσεις για λογαριασμό του Οργανισμού.

Για την ακρίβεια με την έγκριση του αριθμού θέματος 02 της συνεδρίασης 113η/24.05.2018 αποφασίζεται: «η χορήγηση έγκρισης προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για τη σύναψη σύμβασης ανάμεσα στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ και την εταιρεία ΝΟΒΑΣΕΡΤ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ στην οποία κατακυρώθηκε ο υπ’ αριθ. πρωτ. 52033/28-11-2018 διαγωνισμός με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκτελεστικού οργανισμού για το Πρόγραμμα: Προώθηση της φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση για τις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας

Με την έγκριση του αριθμού θέματος 03 της ίδιας συνεδρίασης αποφασίζεται: «Την χορήγηση έγκρισης προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για τη σύναψη σύμβασης ανάμεσα στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και την εταιρεία ΝΟΒΑΣΕΡΤ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ στην οποία κατακυρώθηκε ο υπ’ αριθ. πρωτ. 52037/28-11-2018 διαγωνισμός με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκτελεστικού οργανισμού για το Πρόγραμμα: Προώθηση της φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση για τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι καθυστερήσεις επέβαλαν ρυθμούς «φεεέ…τας» για τη συμφωνία προώθησης του εθνικού προϊόντος

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δυνατή η υπέρβαση με κεντρικούς χειρισμούς

Δεκτή έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, την παραίτηση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη. Αφορμή των παραιτήσεων ήταν η παρέλευση της προθεσμίας που είχε οριστεί μετά την 4η κατά σειρά παράταση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αποστόλου, σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας ΠΟΠ. Ο κ. Αποστόλου, αναφερόμενος με τα καλύτερα λόγια για τα δύο διοικητικά στελέχη του Οργανισμού, αιτιολόγησε πως δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, από τη στιγμή που και ο ίδιος προσωπικά είχε προειδοποιήσει αναλόγως το ΔΣ του Οργανισμού.

Παρά την όλη αναστάτωση και την παρέλευση της ημερομηνίας χωρίς την τελική σύναψη των συμβάσεων, η ευκαιρία δεν έχει χαθεί, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και το προηγούμενο δημοσίευμα του ypaithros.gr ότι υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής των αναθέσεων ακόμα και την ύστατη στιγμή, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν χάθηκε κανένα πρόγραμμα, παρά τα όσα γράφονται».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες αποκλειστικές πληροφορίες που εξασφάλισε η «ΥΧ» από ανώτατες πηγές στις Βρυξέλλες, η υπέρβαση αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αλλά απαιτεί κεντρικούς χειρισμούς. Η ίδια πηγή μάς ανέφερε ότι η Επιτροπή κρίνει το θέμα που έχει προκύψει μάλλον τυπικό και ήσσονος σημασίας, συγκρίνοντάς το με τη μεγάλη απήχηση που μπορούν να έχουν τα προγράμματα αυτά στην προώθηση του εθνικού μας προϊόντος.

Τα προγράμματα

Μήλον της έριδος αποτέλεσαν τα δύο προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της φέτας, με την ονομασία «PDO FETA. Let’s get real» στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και στις ευρωπαϊκές αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου. Τα προγράμματα είναι τριετούς διάρκειας, με συνολικό ύψος συγχρηματοδότησης περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 5,2 εκατομμύρια προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Το χρονικό

Το θέμα ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2017, όταν και υποβλήθηκαν τα δύο προγράμματα προώθησης της φέτας, κατά την ημερομηνία λήξης των προθεσμιών της ΕΕ. Οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από τον ΕΛΓΟ, ελλείψει χρόνου για την προκήρυξη ανάλογου διαγωνισμού, ήταν αυτές του ΣΕΒΓΑΠ, βασισμένων στην προετοιμασία που είχε κάνει ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την εταιρεία Sopexa. Παράλληλα, δεδομένων των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού βάσει νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η προώθηση της φέτας, ο ΕΛΓΟ έπρεπε να αναλάβει και το κόστος της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα, που ανέρχεται περίπου στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αιτήματος του ΕΛΓΟ, όπως πληροφορεί η διοίκησή του με ενημερωτικό σημείωμα, οι προτάσεις κατατέθηκαν από τον Οργανισμό, φέροντας την υπογραφή και των επτά εμπλεκόμενων φορέων (του ΣΕΒΓΑΠ, του ΣΕΚ, της ΟΔΙΠΠΑΦ, του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, του ΠΕΚ, της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και της Εταιρείας Πωλήσεων και Διανομής Γαλακτοκομικών Προϊόντων Θεσσαλίας-ΙΚΕ) και εγκρίθηκαν από την ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου 2017. Η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης εκτέλεσης των προγραμμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η επιτροπή διενέργειας των διαγωνισμών εν μέσω ατυχών γεγονότων και καθυστερήσεων και η απόφαση απόλυτης ισοβαθμίας των δύο ενδιαφερομένων οδήγησαν τη Διοίκηση να καταφύγει στην αναζήτηση γνωμοδότησης τόσο του νομικού συμβούλου του Οργανισμού, όσο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της Μονάδας Παρακολούθησης Διαγωνισμών & Συμβάσεων, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβαθμολόγησης.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018, οπότε και ορίστηκε προσωρινή ανάδοχος του έργου η εταιρεία Sopexa, δεν υπήρχαν ενστάσεις. Στη συνέχεια, όμως, ο Οργανισμός έλαβε έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ότι η παραπάνω εταιρεία θα έπρεπε να αποκλειστεί, γεγονός που την οδήγησε σε προδικαστικές προσφυγές κατά την ημερομηνία λήξης και της δεύτερης παράτασης.

Το υπουργείο εξασφάλισε εκ νέου παράταση για την ανάθεση του έργου έως τις 13 Μαΐου κι έτσι η διοίκηση του Οργανισμού όρισε προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία Novacert, η οποία κάλυπτε τα τεχνικά κριτήρια του διαγωνισμού. Η ανταλλαγή εγγράφων και διευκρινίσεων μεταξύ Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και ΕΛΓΟ, καθώς και η εκ νέου προσφυγή της πρώτης εταιρείας, έφτασαν έως τις 11 Μαΐου, με τον Οργανισμό να ζητά παράταση για την υπογραφή των συμβάσεων με το ΥΠΑΑΤ και να στέλνει πια μέσω κούριερ τα υπογεγραμμένα έγγραφα των συμβάσεων στο υπουργείο.

Το ημερολόγιο, όμως, έγραφε σαββατοκύριακο και η προθεσμία για άλλη μία φορά έφτανε στην εκπνοή της. Κάπως έτσι, η λύση από ό,τι φαίνεται θα δοθεί από τις Βρυξέλλες. Αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να σταματήσει να μας προβληματίζει για τα τεράστια λειτουργικά κενά που εμφανίζει το ελληνικό κράτος, τα οποία δυστυχώς φαίνονται και προς τα έξω.