Υποσχόμενη διατροφική πηγή τα βρώσιμα πέταλα των λουλουδιών

Υποσχόμενη διατροφική πηγή τα βρώσιμα πέταλα των λουλουδιών
-Διαφήμιση-
Delegate

Πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αποτελούν τα βρώσιμα πέταλα των ανθέων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα υποσχόμενη τροφή, υποστηρίζουν Πορτογάλοι ερευνητές. Εκτός λοιπόν, από ελκυστικά, τα πέταλα είναι και θρεπτικά!

Οι ερευνητές από το Polytechnic Institute of Braganca στην Πορτογαλία εκπροσωπούν έναν ανεξερεύνητο τομέα της αγοράς με μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία. Από την αρχαιότητα, κυρίως στην Ευρώπη, τα πέταλα χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική, για σάλτσες, ποτά, σαλάτες και επιδόρπια, αλλά και για την παρασκευή ζεστών ροφημάτων λόγω των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων.

Οι ερευνητές επέλεξαν βρώσιμα πέταλα και εκχυλίσματα από ντάλια, τριαντάφυλλο, κενταύρια και καλέντουλα που είθισται να χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων σαν πηγή καροτενοειδών.

Οι ίδιοι ανέλυσαν τη σύνθεσή τους, την ενεργητική τους αξία, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα διαλυτά σάκχαρα και τις τοκοφερόλες των πετάλων που συνδέονται με τα εκχυλίσματά τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα »Food Chemistry», τα πέταλα της καλέντουλας περιέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε συνολικό λίπος, ενέργεια, πολυακόρεστα λιπαρά και τοκοφερόλες. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε συνολικές πρωτεΐνες, διαλυτά σάκχαρα και οργανικά λίπη βρέθηκε στα πέταλα του τριαντάφυλλου, ενώ η κενταύρια είχε το υψηλότερο ποσοστό σε υδατάνθρακες και το χαμηλότερο σε κορεσμένα λίπη.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα βρώσιμα πέταλα μπορούν να καταναλωθούν σε μια καθημερινή δίαιτα καθώς είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, ή και να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία ροφημάτων.