Ζαχαρότευτλα: Πέτυχε η ολοκληρώμενη διαχείριση

Να συνεχιστεί για άλλα 5 χρόνια ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί. Τι έδειξε μελέτη Λαρισαίας γεωπόνου για τη Δράση

Τη συνέχιση της Γεωργοπεριβαλλοντικής Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων» στον Νομό Λάρισας ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί του κάμπου και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η εφαρμογή του την πενταετία 2012-2016 κρίνεται πετυχημένη. Και αυτό δεν το βεβαιώνουν μόνο οι παραγωγοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και η γεωπόνος Χριστίνα Κοντογιάννη, υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία κατόπιν προτροπής του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, διερεύνησε –μέσω μελέτης της μεταπτυχιακής διατριβής της– την αποτελεσματικότητα του γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος στην ΠΕ Λάρισας στην παραγωγή σακχαρότευτλων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γεωπόνος, πτυχιούχος του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, Χριστίνα Κοντογιάννη, «το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων», όπως εφαρμόστηκε στον Νομό Λάρισας, κρίνεται επιτυχές, διότι και οι τευτλοπαραγωγοί της Δράσης 2.3 (Β) δεν ζημιώθηκαν οικονομικά και, φυσικά, επιτεύχθηκε η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης των εισροών.

Πώς μεταφράζεται η δράση ως επιτυχημένη;

Κατ’ αρχάς, επιτεύχθηκε η μείωση των εισροών, π.χ. ρίψη χημικών λιπασμάτων, καθώς οι τευτλοκαλλιεργητές προτίμησαν να μην κάνουν καθόλου επιφανειακή λίπανση, αλλά να εξασφαλίσουν τα αναγκαία στοιχεία για τη θρέψη των φυτών μέσω της αμειψισποράς κατά τις απαιτήσεις του προτύπου AGRO 2-2 και εφαρμόζοντας παράλληλα τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Ακόμη, η μείωση του μέσου όρου παραγωγής σακχαρότευτλων σε τον./στρ. των παραγωγών της Δράσης 2.3 (Β) μεταξύ των ετών 2012-2015 κυμάνθηκε από 10% έως 23% σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής σακχαρότευτλων σε τον./στρ. συνολικά των τευτλοπαραγωγών του Νομού Λάρισας. Τέλος, κατά τη διάρκεια των ετών 2012-2015, ο ζαχαρικός τίτλος των τεύτλων που παράγονται από τους καλλιεργητές, που μετέχουν στη Δράση 2.3 (Β), είναι από 0%-10% πιο χαμηλός σε σχέση με τα τεύτλα που παράγονται με τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους παραγωγούς που έχουν κάνει σύμβαση με το πρόγραμμα «Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων», «η μικρή έως καθόλου πτώση του ζαχαρικού τίτλου και η μειωμένη στρεμματική παραγωγή σακχαρότευτλων σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια τεύτλων, δεν τους ζημίωσε οικονομικά, διότι η χρηματική αυτή διαφορά καλύφθηκε μέσω της στρεμματικής ενίσχυσης των 30 ευρώ/στρ., που λαμβάνουν λόγω της συμμετοχής τους στη συγκεκριμένη δράση».

Να συνεχιστεί η Ολοκληρωμένη Διαχείριση στα τεύτλα

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι Λαρισαίοι τευτλοπαραγωγοί (βλ. κλείσιμο εργοστασίου Ζαχάρεως στην πόλη τους, καθυστερήσεις στις πληρωμές εκ μέρους της ΕΒΖ κ.λπ.), το ενδιαφέρον τους για τα τεύτλα παραμένει μεγάλο, πράγμα που αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή τους στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση, αλλά κι από την πίεση που ασκούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να επιστρέψουν στην καλλιέργεια όσοι την επιδοτήθηκαν για να την εγκαταλείψουν.

Τι αναμένουν οι παραγωγοί από την κυβέρνηση

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων του νομού, Θόδωρος Δαλακούρας, ο οποίος τονίζει το ενδιαφέρον των συναδέλφων του για το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τα έτη 2014-2016. «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να τακτοποιήσει σύντομα αυτή την εκκρεμότητα, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους παραγωγούς σκέφτονται να επιστρέψουν στην τευτλοκαλλιέργεια από τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε λήγει η δέσμευση γι’ αυτούς που είχαν επιδοτηθεί για να την εγκαταλείψουν, το 2007».