Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% για τα ζώντα παραγωγικά ζώα

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% για τα ζώντα παραγωγικά ζώα
-Διαφήμιση-
Delegate

Την αναγκαιότητα επαναφοράς για τα ζώντα παραγωγικά ζώα στο συντελεστή ΦΠΑ 13% αντί για 24%, που είναι σήμερα επισημαίνουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με επικεφαλής τη βουλευτή Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα.

Την Επίκαιρη Ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη οι: Αραχωβίτης Σταύρος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θελερίτη Μαρία, Θηβαίος Νικόλαος, Καΐσας Γεώργιος, Καραναστάσης Απόστολος, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπυρίδων, Λιβανίου Ζωή, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Ντζιμάνης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Σεβαστάκης Δημήτριος, Σκούφα Μπέττυ, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στέφος Γιάννης, Τσίρκας Βασίλης και Γιώργος Τσόγκας.

Όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατεξοχήν από την ύπαιθρο κι από περιοχές κατά κόρον κτηνοτροφικές με την εφαρμογή του νόμου 4336/2015, τα ζώντα παραγωγικά ζώα μετατέθηκαν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%) με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ των εισαγόμενων ζώων προς σφαγή.

-Διαφήμιση-

Ειδικότερα όπως εξηγούν κατά την εισαγωγή «ο ΦΠΑ είναι μηδενικός. Ο εισαγωγέας/έμπορος πουλάει με ΦΠΑ 13%, εισπράττει το ποσό του ΦΠΑ, το οποίο θα αποδώσει σε 2-3 μήνες. Στην περίπτωση αγοράς Ελληνικών ζώντων ζώων, ο έμπορος θα αγοράσει με ΦΠΑ 24% και θα πουλήσει με ποσοστό 13%. Δηλαδή θα εκταμιεύσει ποσό της τάξεως του 11%, το οποίο θα συμψηφίσει μετά από 2-3 μήνες».

Πρακτικά, τονίζουν, «αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή είναι πολύ ελκυστική για τους εμπόρους αφού εξασφαλίζουν επί της ουσίας, ένα κεφάλαιο κίνησης της τάξεως του 13% επί του τζίρου τους. Αντίθετα, στην περίπτωση αγοράς ελληνικών ζώων αναγκάζονται να εκταμιεύσουν ένα κεφάλαιο της τάξεως του 11% επί του τζίρου τους».

Επιπλέον, επισημαίνουν, «το διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ σε ζώντα ζώα και κρέας, δημιουργεί πρόβλημα στις πωλήσεις των κτηνοτρόφων προς εμπόρους κρέατος. Εάν το ζώο φτάσει στο σφαγείο στο όνομα του κτηνοτρόφου, ο οποίος θα χρεωθεί και τα έξοδα σφαγής, τότε ισχύει ΦΠΑ 13%. Εάν το ζώο σφαγεί στο όνομα του εμπόρου και χρεωθεί αυτός τα έξοδα σφαγής, τότε εννοείται ότι το ζώο πωλήθηκε ζωντανό και ισχύει ΦΠΑ 24%. (ΠΟΛ 1058 – 20/04/2016). Δεδομένου ότι το κρέας θα πωληθεί από τον έμπορο με ΦΠΑ 13%, το επιπλέον ποσό που θα εκταμιευθεί από αυτόν, δυσχεραίνει περεταίρω την ομαλή λειτουργία της αγοράς εγχώριου κρέατος».  

Προσθέτουν δε, πως «η κτηνοτροφία βρίσκεται σε δυσμενή θέση τα τελευταία χρόνια με συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού, για τα προϊόντα τους» και σημειώνουν πως η εγχώρια παραγωγή κρέατος φθίνει συνεχώς με κάθετη αύξηση των εισαγωγών. Ζητούν να υπάρξει μέριμνα καθώς «η ζημιά για την εθνική οικονομία από την αύξηση των εισαγωγών είναι προφανώς δυσανάλογα μεγαλύτερη από το όποιο όφελος του αυξημένου ΦΠΑ».