Zωοτροφές: Αντικατάσταση της σόγιας σχεδιάζουν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας

Ένα από τα βασικά κόστη στην ακριβή κτηνοτροφική παραγωγή είναι αυτό των εισαγόμενων ζωοτροφών. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δράμας σχεδιάζει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών και Βιομηχανικών Φυτών Λάρισας, την αντικατάσταση της σόγιας με άλλα φυτά από την οικογένεια των ψυχανθών.

O πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Κιτσουκάκης (ένθετη φωτό), σημειώνει ότι «η σόγια είναι, ως επί το πλείστον, εισαγόμενο προϊόν γενετικά τροποποιημένο. Θα γίνει μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μελέτη, με πιλοτική εφαρμογή στη Δράμα. Θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επεξεργαστούμε τη σόγια που φυτεύουμε στην περιοχή για να μην έχει αυτή την οξύτητα, αλλά επιπλέον σκοπεύουμε να την αντικαταστήσουμε με κτηνοτροφικά φυτά πρωτεϊνούχα, ώστε να έχουμε τον έλεγχο της ζωοτροφής».

Ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο των ζωοτροφών ή να δημιουργηθεί μία νέα μέσα από Ομάδα Παραγωγών και κτηνοτρόφων της Δράμας. Ο κ. Κιτσουκάκης ενημερώνει ότι έχει ετοιμαστεί ο φάκελος μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των προϊόντων που ξεκινάει από την παραγωγή της ζωοτροφής. Θα σταλεί στο ΥΠΑΑΤ στις αρχές Ιουνίου και ευελπιστούν ότι θα εγκριθεί για να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά όλο τον κύκλο της αλυσίδας τροφίμων, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν αξιόπιστο και με όνομα». Μεταξύ των προτάσεων καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών ήταν το κτηνοτροφικό λούπινο «γιατί δοκιμάστηκε πέρυσι στο Καλλίφυτο Δράμας και είχε καλές αποδόσεις. Ενδέχεται, βέβαια, να πάμε σε κτηνοτροφικό κουκί ή κτηνοτροφικό μπιζέλι». Ο ίδιος προσθέτει ότι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι μέλη Ομάδων Παραγωγών.

Η προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος ενδεχομένως δεν θ’ αποδεικνύεται με την ταυτότητα ΠΟΠ, αλλά με την επισήμανση ότι πρόκειται για προϊόν της Δράμας, που παράχθηκε κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας. Στον αγώνα για έναν βιώσιμο πρωτογενή τομέα, οι κτηνοτρόφοι της Δράμας ενώνονται, γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που θα φέρει η εγκατάλειψη της μεταλλαγμένης σόγιας ως ζωοτροφής.

  • Μαρία Αμπατζή