2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις στον ελαιοκομικό τομέα

Μεγάλο το ενδιαφέρον, με 700 εγγραφές μέχρι στιγμής

του Δρ. Κωνσταντίνου Ρότσιου, ακαδημαϊκού διευθυντή Προπτυχιακών Προγραμμάτων, Perrotis College, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Το «Κέντρο Ελιάς Krinos» του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς, στις 3 και 4 Ιουνίου 2021. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την υποστήριξη του ελαιοκομικού κλάδου.

Συνεργάζεται με παραγωγούς και μεταποιητές από όλη την Ελλάδα και παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα. Το θέμα του συνεδρίου είναι «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

Μέσα από τις θεματικές του ενότητες, το συνέδριο προσεγγίζει ολιστικά τον κλάδο, αναλύοντας τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις τάσεις σε όλη την παραγωγική διαδικασία (από την παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι την εμπορία). Ενδεικτικά, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν τις ορθές γεωργικές πρακτικές, τη διατροφική αξία των ελαιοκομικών προϊόντων και τη συμβολή τους στην υγεία, τη διαχείριση αποβλήτων και τη βιο-οικονομία, τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στην αειφορική διαχείριση, την ιχνηλασιμότητα, το μάρκετινγκ και το branding των ελαιοκομικών προϊόντων.

Ομιλητές του συνεδρίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την πρώτη ημέρα οι ομιλίες θα γίνουν στα ελληνικά και θα απευθύνονται σε παραγωγούς και μεταποιητές, ενώ τη δεύτερη ημέρα, η οποία αφορά το ακαδημαϊκό/ερευνητικό κοινό, οι παρουσίες θα γίνουν στα αγγλικά. Εκείνο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο συνέδριο είναι η σύμπραξη του ακαδημαϊκού και του παραγωγικού κόσμου, καθώς και η πρακτική αξία των θεμάτων που θα παρουσιαστούν. Σκοπός του συνεδρίου είναι να συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα μεταξύ παραγωγών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών, προκειμένου να συμβάλει στη βιώσιμη διαχείριση και στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 700 εγγραφές. Αναμένεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του κλάδου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, της δυναμικής που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς και της μεγάλης πρακτικής και ουσιαστικής αξίας του συνεδρίου.