3ο Πανελληνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας: Δυναμικό αντάμωμα μελισσοκόμων, επιστημόνων και φορέων του κλάδου στην Πάτρα

Στα μεγάλα ζητήματα του κλάδου της μελισσοκομίας αναμένεται να εστιάσει το ενδιαφέρον των εργασιών του το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι εργασίες του συνεδρίου, που αποτελεί μια κοινή προσπάθεια του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, η «Ανθεία», με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα εστιάσουν σε θέματα που θα αναδείξουν την τεράστια προσφορά του κλάδου, τα νέα δεδομένα, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος οργανωτικά ζητήματα του κλάδου, οι δράσεις των συλλόγων, ενώ μελισσοκόμοι και κατασκευαστές εφοδίων θα παρουσιάσουν καινοτόμες εφαρμογές και ευρεσιτεχνίες στη μελισσοκομία.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, Βασίλης Αλιχός, ειδικοί επιστήμονες του κλάδου θα αναπτύξουν τις γνώσεις τους γύρω από τη βελτίωση πρακτικών για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας των μελισσιών, ενώ θα γνωστοποιηθούν και τα νεότερα δεδομένα από τους ερευνητικούς φορείς. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην επιστημονική συνεδρία θα συμμετάσχουν 18 επιστήμονες μελισσοκομίας, 4 ερευνητικά κέντρα της χώρας και δύο ανεξάρτητοι ερευνητές.

Προβλήματα

Μεγάλο μέρος του συνεδρίου θα απασχολήσουν τα προβλήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τα οποία θα συζητηθούν διεξοδικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τον κ. Αλιχό, από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι η εκδίωξη μελισσοκόμων από δασικές εκτάσεις, με τα τοπικά δασαρχεία αυθαίρετα και αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία να απαγορεύουν την τοποθέτηση μελισσιών για μόνο δύο μήνες του έτους, σε καίριες δασικές περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος. Οι περιορισμοί αυτοί, όπως αναφέρει ο κ. Αλιχός, όχι μόνο δυσκολεύουν τον μελισσοκόμο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το επάγγελμα.

Η τιμή του μελιού αποτελεί ακόμα ένα ζητούμενο για τον κλάδο. Όπως αναφέρει ο κ. Αλιχός, μεγαλέμποροι εισάγουν μεγάλες ποσότητες φθηνού και υποβαθμισμένου μελιού από τρίτες χώρες, όπως Κίνα, Μεξικό, Ινδία, Μογγολία, Βιετνάμ, αλλά και από γειτονικές βαλκανικές χώρες, τις οποίες στη συνέχεια τις διακινούν σε ανάμειξη με ελληνικά μέλια ή και ως εγχώρια. Η εισαγόμενη ποσότητα μελιού και κυρίως η ανεξέλεγκτη διάθεσή του αλλοιώνει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αυξάνοντας τις διαθέσιμες ποσότητες προϊόντος και ανεπιθύμητα αποθέματα ελληνικού μελιού.

Όπως εξηγεί, οι μεγαλέμποροι, έχοντας εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες της επιχείρησής τους, πιέζουν να αγοράσουν το ελληνικό μέλι σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Επιπλέον, οι ελληνοποιήσεις αποτελούν βραχνά για τον κλάδο, καθώς εξαιτίας επιτηδείων που επιδιώκουν την αισχροκέρδεια δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, προκαλείται δυσφήμηση του προϊόντος, αλλά και απώλεια της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στο ελληνικό μέλι.

Αιτήματα

Οι μελισσοκόμοι διεκδικούν την άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελισσοκόμων, την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μελισσοκομική οικοτεχνία, την προώθηση ποιοτικών κριτηρίων της γύρης. Παράλληλα, ζητούν να συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ Συντονιστική Επιτροπή Χειρισμού Θεμάτων Μελισσοκομίας, να υποστηριχθούν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλι και τη μελισσοκομία σε εθνικό επίπεδο και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση των νέων μελισσοκόμων με θεσμοθετημένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.