60 λεπτά plus επιδιώκει για τα συμβόλαια ηλίανθου η Ένωση της Ορεστιάδας

Από τα Ρίζια, δίπλα στον Άρδα, ξεκίνησε γύρω στις 25 Μαρτίου η σπορά ηλίανθου στον Έβρο και το Σαββατοκύριακο άρχισε η σπορά στον κάμπο της Ορεστιάδας, μεταφέρει ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» Λάμπης Κουμπρίδης. Στόχος κι επιδίωξη της Ένωσης είναι η τιμή παραγωγού να ξεπεράσει τα 60 λεπτά το κιλό, ώστε να καλύπτει τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα.

Παρατηρώντας τη μεγάλη εικόνα και τις σχετικές διακυμάνσεις αναφέρει ότι στη Βουλγαρία η τιμή από τα 1.000 ευρώ τον τόνο έπεσε  γύρω στα 800-820. «Αυτό συνέβη γιατί άρχισαν να κατευθύνονται στην Ευρώπη ουκρανικά μέσω της Πολωνίας, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής».  Ο κ. Κουμπρίδης εστιάζει στη Βουλγαρία γιατί η γειτνίαση διευκολύνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Εξηγεί βέβαια πως εκείνοι ασχολούνται με την παραγωγή ηλιέλαιου. «Ο δικός μας παραγόμενος ηλίανθος προορίζεται για βιοντίζελ και είναι ακριβότερος. Εάν κατευθυνθεί για βρώσιμο προϊόν θα είναι φθηνότερος». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η έλλειψη που παρατηρείται στο ηλιέλαιο είναι τεχνητή, καθώς επίσης και η τιμή που εμφανίζουν οι Βούλγαροι, αλλά και το προϊόν. «Δεν κάνουν συμβόλαια, η τιμή είναι ελεύθερη. Το θέμα είναι πως ανέβασαν την τιμή λόγω του πολέμου, δεν είχαν  όμως προϊόν για να πουλήσουν!» μεταφέρει.

Επικεντρώνοντας στις δικές τους κινήσεις για μια καλή τιμή παραγωγού ο πρόεδρος της Ένωσης δηλώνει ότι θα  περάσει σίγουρα ένα δεκαήμερο για να ξεκαθαρίσει η τιμή, γεγονός που κύρια οφείλεται στην καθυστέρηση υπογραφής της προκήρυξης για την κατανομή του βιοντίζελ. «Αν δεν υπογραφεί η κατανομή δεν γίνεται τίποτε. Κατά 80% η καθυστέρηση οφείλεται στην κατανομή και το 20% είναι λόγω του πολέμου».

Μέσα από τη συνεργασία της με την Agroinvest η «ΕΝΩΣΗ» πούλησε πέρυσι 16.000 τόνους, ποσότητα που ανταποκρίνεται στο 15% περίπου της εγχώριας παραγωγής. Το κλίμα δείχνει ότι φέτος θα έχουμε αύξηση στις εκτάσεις. «Δεν ξέρω ακόμη αν θα αυξηθούν φέτος τα στρέμματα. Θα  εξαρτηθεί από την τιμή. Αν ξεκινήσει από τα 55 λεπτά το κιλό θα έχουμε έναν καλό οιωνό για να σπαρθεί ηλιόσπορος». Σχολιάζοντας τα καλλιεργητικά έξοδα που είναι στα ύψη αναφέρει ότι προσδιορίζονται στα 120 ευρώ (από τα 80 ευρώ) ανά στρέμμα στα ποτιστικά χωράφια, αν είναι ενοικιαζόμενα.     

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ελλείψεις σε σπόρους και λιπάσματα απαντά ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν στα επιφανειακά λιπάσματα, όπου  παρατηρούνται πολύ υψηλές τιμές. Οι ποσότητες που παρήγγειλε η ΕΑΣ εκτιμά ότι δεν θα είναι επαρκείς παρότι προέβλεψαν περισσότερες από τις περσινές.