Διεθνή δυναμική αποκτά ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ – Στη Σητεία φέτος το μεγάλο ραντεβού του ελαιολάδου

Δεκάδες ειδικοί του ελαιολάδου αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη, προκειμένου να συμμετέχουν στον 7ο διεθνή διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA IOOC, που θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία στις 7-9 Απριλίου.

Μαρία Κατσούλη

Πρόκειται για τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κριτών και παραγωγών από όλο τον κόσμο.

Η διευθύντρια του διαγωνισμού, Μαρία Κατσούλη (φωτό), είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που ο διαγωνισμός φέτος θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της και καλεί τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να δηλώσουν συμμετοχή για να ενδυναμώσουν τη διοργάνωση, αλλά και να αυξήσουν τις πιθανότητες ένα κρητικό ελαιόλαδο να βραβευτεί και, έτσι, να αποκτήσει παγκόσμια φήμη.

«Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα μέσω του τουρισμού να επικοινωνήσει την ποιότητα του ελαιoλάδου της σε όλο τον κόσμο. Όμως, όταν δεν είναι τυποποιημένο, δεν έχει ταυτότητα και χάνεται η δύναμή του στη διεθνή αγορά», λέει στην «ΥΧ» η κα Κατσούλη.

Μέχρι τις 18 Μαρτίου οι εγγραφές

Οι εγγραφές στον διαγωνισμό κλείνουν στις 18 Μαρτίου, ενώ έως και τις 25 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί τα δείγματα, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η κωδικοποίηση και ο έλεγχός τους. Ο στόχος των διοργανωτών είναι φέτος τα δείγματα που θα σταλούν να φτάσουν τα 600. Πέρυσι, κατατέθηκαν 576 δείγματα από 24 χώρες –μαζί με την Ελλάδα–, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική του διαγωνισμού, δεδομένου ότι σε όλο τον κόσμο 58 χώρες παράγουν ελαιόλαδο.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετείχαν σχεδόν οι μισές ελαιοπαραγωγικές χώρες για τον ίδιο τον διαγωνισμό, αλλά και για την Ελλάδα, γιατί η επιτυχία του διαγωνισμού ταυτίζεται στο εξωτερικό με το ελληνικό ελαιόλαδο. Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις έναν Ισπανό να έρθει στην Ελλάδα να αξιολογηθεί. Γνωρίζει ότι η χώρα μας δεν είναι αγορά-στόχος για το δικό του προϊόν, οπότε το κάνει μόνο αν εκτιμά ότι η συμμετοχή θα του δώσει επιπλέον εύσημα», εξηγεί η κα Κατσούλη.

Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει τη δυναμική του διαγωνισμού, που κάθε χρόνο αυξάνεται. Πέρυσι έφτασαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, δείγματα από την Ουρουγουάη, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική και πολλές άλλες μακρινές χώρες. Το 49% των ελαιολάδων που συμμετείχαν ήταν από το εξωτερικό. «Στον φετινό διαγωνισμό, οι ίδιες χώρες έστειλαν και πάλι δείγματα παρά το πολύ υψηλό κόστος», τονίζει η κα Κατσούλη.

Φέτος, η κριτική επιτροπή αποτελείται από 30 άτομα, τα 2/3 των οποίων από το εξωτερικό και, πιο συγκεκριμένα, από τη Χιλή, το Μαρόκο, την Ιταλία, και την Αυστραλία. «Πέρυσι, ήταν 25μελής, ωστόσο αυξήσαμε τον αριθμό, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να δοκιμάσουν πάνω από 35 δείγματα την ημέρα και να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του διαγωνισμού», αναφέρει η εκπρόσωπος του ATHENA.

Οι κριτές –όλοι παγκόσμιες προσωπικότητες στον χώρο του ελαιολάδου– θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την κρητική φιλοξενία και διατροφή, αλλά και την κουλτούρα του κρητικού ελαϊκού πολιτισμού. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί, επίσης, έκθεση με όλα τα ελαιόλαδα του νησιού, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους κριτές, να ακούσουν απόψεις και να λάβουν κατευθύνσεις, εφόσον το επιθυμούν.

Επίσης, θα προσκληθούν εκπρόσωποι του κλάδου Horeca και guest tasterς, δηλαδή σεφ, προκειμένου να γνωρίσουν τα ελαιόλαδα και να τα εντάξουν στη δουλειά τους. Ο απώτερος στόχος για ένα premium ελαιόλαδο είναι να μπει στην υψηλή γαστρονομία, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να υιοθετηθεί και από άλλους μάγειρες.

Με κοινό η απονομή

Η τελετή απονομής, η οποία φέτος για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί με κοινό, «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να έρθει κάποιος και να δοκιμάσει ελαιόλαδα που δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να συναντήσει σε όλη του τη ζωή», τονίζει η κα Κατσούλη.

«Ο ATHENA IOOC δεν είναι άλλος ένας διαγωνισμός ελαιολάδου από εκείνους που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο. Είναι ένας διαγωνισμός υψηλού κύρους και δυναμικής και επιπλέον είναι ο δικός μας διεθνής διαγωνισμός. Προβάλλει την κληρονομιά της Ελλάδας στο ελαιόλαδο, αναδεικνύει περιοχές και ντόπιες ποικιλίες στη διεθνή αγορά», καταλήγει η κα Κατσούλη.