Εκατέρωθεν: Ιδιωτική ή δημόσια η γεωργική ασφάλιση στην Ελλάδα;

Ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων Μ. Βορίδης και ο πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς αντιπαρατίθενται στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να είναι ιδιωτική ή κρατική η γεωργική ασφάλιση στην Ελλάδα

Μ. Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ν. Παππάς, πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Ιδιωτική, ώστε να ενισχυθεί η ελεύθερη αγορά και ο αγρότης

Κρατική, για μια ασφάλεια με ένα εξασφαλισμένο και σίγουρο μέλλον

Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έθεσαν στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα των παρανόμων ελληνοποιήσεων, του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει τις διεπαγγελματικές οργανώσεις στη λογική της σύνδεσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση αλλά και τις κινήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων για την ενδυνάμωση των τεσσάρων πυλώνων της ανάπτυξης που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, τηνεξωστρέφεια, την έρευνα – καινοτομία και την αύξηση των επενδύσεων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συμβολή των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων στο ΑΕΠ της χώρας: «Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι για την προσπάθειά και την προσφορά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρανόμων ελληνοποιήσεων ο κ. Βορίδης τόνισε ότι προβληματίζεται από τον κατακερματισμό του ελεγκτικού μηχανισμού ενώ, στο ίδιο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου, έκανε σαφές ότι θεωρεί αυτονόητη την τήρηση από πλευράς των εταιρειών της νομιμότητας. «Θα στηρίξουμε τη Βιομηχανία Τροφίμων αλλά οφείλω να επισημάνω ότι η νομοθεσία που επιδιώκουμε να θεσπίσουμε για την καταπολέμηση της νόθευσης των προϊόντων θα είναι δρακόντεια» υπογράμμισε.

Θέλω τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας και τις θέλω σύντομα

Σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ο Υπουργός διευκρίνισε ότι θα επιλυθούν τα όποια νομικά ζητήματα προκύπτουν για τη λειτουργία υπαρχουσών αλλά και για την ίδρυση νέων αφού σε συνδυασμό και με τον νέο συνεταιριστικό νόμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και συνολικότερα η Κυβέρνηση επιθυμεί θεσμικό συνομιλητή.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα ζητηθεί από τις διεπαγγελματικές οργανώσεις να καθορίσουν οι ίδιες πολιτικές που αναπτύσσουν τους κλάδους τους, κάτι το οποίο εφόσον επιτευχθεί θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλεία για το Υπουργείο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς έκανε λόγο για ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, τοποθετώντας και πάλι τη χώρα σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ψηφιακό και επικοινωνιακό διεθνή χάρτη. Βασικό σημείο της ομιλίας του υπουργού αποτέλεσε το εμβληματικό έργο της Ευφυούς Γεωργίας, το οποίο, όπως ενημέρωσε, έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται προ των πυλών της υλοποίησής του.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται το Έργο της Ευφυούς Γεωργίας»

 

Μιλώντας για μια σειρά έργων που υλοποιούνται και δρομολογήθηκαν επί των ημερών του ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε ότι μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες του ΥΨΗΠΤΕ ήταν η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Περιφέρεια. Βασικός αναπτυξιακός μοχλός αυτής της προσπάθειας του υπουργείου είναι, όπως τόνισε ο υπουργός, η διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής έως και 35%. Στη συνέχεια ο υπουργός ενημέρωσε ότι το εμβληματικό δημόσιο έργο της γεωργίας ακριβείας βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ «τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε τη σύμβαση του έργου».

Tο εμβληματικό δημόσιο έργο της γεωργίας ακριβείας βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Στο έργο αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, «δημιουργεί καινοτομία στο χωράφι», ενώ όπως πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα δεδομένα της εθνικής δημόσιας ψηφιακής υποδομής του αγροτικού τομέα θα είναι ανοιχτά στην ερευνητική κοινότητα και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.