Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Καβάλα: Συνέδριο για την Ιστορία του καπνού

7 Δεκεμβρίου 2018 - 9 Δεκεμβρίου 2018

Μουσείο Καπνού Καβάλας: Τσιγάρο ατέλειωτο… η ιστορία του καπνού

Από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου, η Καβάλα θα φιλοξενήσει επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία του καπνού μέσα από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις, με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων διεθνούς κύρους.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ), σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και το Τμήμα Γλωσσών, Λογοτεχνίας και Μέσων του Πανεπιστημίου Αμβούργου. Το Ινστιτούτο δημιούργησε, μεταξύ άλλων, Μουσείο Καπνού στην Καβάλα, δικαιώνοντας την ιστορία της. «Διαθέτουμε ένα μοναδικό αρχείο των ανατολικών καπνών που χρειάζεται ν’ αξιοποιηθεί προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ, Γιάννης Βύζικας.

«Στη βαριά ιστορική κληρονομιά της πόλης, με πρωταγωνιστή τον καπνό, περιλαμβάνεται η πρώτη απεργία επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1879, στην οποία πήραν μέρος 3.000 καπνεργάτες. Επίσης, τα καταστατικά προέβλεπαν ότι απαγορευόταν η εργασία ανηλίκων. Τα σωματεία ήταν μεικτά, προέβλεπαν επικουρικά ταμεία, το 1908. Όλα αυτά επιχειρούμε να τα αναδείξουμε και να τα επεκτείνουμε και στις άλλες πόλεις του καπνού της περιφέρειάς μας, γι’ αυτό δημιουργήσαμε τα δίκτυα πόλεων Tobacco Roads και Basma Roads», περιγράφει.

Η κατεργασία όλων των καπνών της περιφέρειας, λόγω ιδανικού κλίματος, γινόταν στην Καβάλα, που αποτέλεσε πόλο διεθνούς εμπορίου για τα καπνά ανατολικού τύπου που ταξίδευαν για Ευρώπη, Νέα Υόρκη, Αραβικά Κράτη, Ινδία, Άπω Ανατολή.

Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται:

Αγροτικά νοικοκυριά και καπνοκαλλιέργεια, Αγροτική, εμπορική και βιομηχανική επεξεργασία του καπνού, Πόλεις του καπνού, Εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές διαστάσεις στην καπνεργασία: Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και πρόσφυγες Μικρασιάτες εργάτες.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
7 Δεκεμβρίου 2018
Τέλος:
9 Δεκεμβρίου 2018
Ετικέτες Εκδήλωση
,